Brojne su studije hvalile zdravstvene dobrobiti konzumiranja namirnica poput borovnica, špinata, mrkve, brokule i gljiva. Ali što ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?
Upravo je to pokazalo najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75% neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida. To je još veći postotak od rezultata slične studije EWG-a prošle godine, prenosi Klik.hr.
Izvješće se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz tisuća uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.
Prljavih 12 i Čistih 15
EWG koristi ove podatke za izradu dva popisa: “Dirty Dozen” (Prljavih 12), kako ga grupa naziva, uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Clean Fifteen” (Čistih 15), sastavljeno od proizvoda s najnižom razinom pesticida. kontaminacija.
Ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u trgovini mješovitom robom.
Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa “Dirty Dozen”, postoji nekoliko novih dodataka grupi—točnije, borovnice i mahune, koje su srušile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto, prenosi Klik.hr.
Popisa voća i povrća s najviše pesticida.
- Jagode
- Špinat
- Kelj, raštika i gorušica
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Bell & Ljute papričice
- Trešnje
- Borovnice
- Zeleni grah
Popisa voća i povrća s najmanje pesticida:
- Avokado
- Slatki kukuruz
- Ananas
- Luk
- Papaje
- Slatki grašak
- Šparoga
- Dinje
- Kivi
- Kupus
- Gljive
- Mango
- Slatki krumpir
- Lubenica
- Mrkva