Jedna od najboljih namirnica kojom možete započeti dan je sigurno jaje.
Jaja su odličan izbor za sve koji žele nešto više proteina za početak dana, uz to će ova namirnica pomoći pri gubitku kilograma jer će vas zasititi ako ih ne jedete previše. Radi se o namirnici koja se može pripremiti na razne načine pa je jednostavno od njih pripremiti razna jela.
Kako jaja pripremiti za doručak?
VEGETARIJANSKI OMLET
– 2 jaja
– četvrtina crvene paprike, nasjeckana
– malo naribanog tvrdog sira
– par listova svježeg špinata
– 2 male nasjeckane rajčice
– sol i papar
– maslac
Priprema:
– Rastopite maslac na tavi
– Istucite jaja i začinite ih
– Stavite smjesu na tavu, kada se donji dio zapeče dodajte sir i povrće.
– Sve okrenite na drugu stranu.
– Za par minuta je gotovo a vi omlet pojedite što prije.
JAJA NA KRUHU S AVOKADOM
– jedna šnita kruha ili tosta, tostiranog
– 4 male šnite avokada
– ulje za pečenje
– 1 jaje
– sol i papar
– po želji ljuti umak
Priprema:
– Od avokada vilicom napravite pire i začinite ga.
– Zagrijte malu tavu, stavite ulje te jaje te ga ispecite.
– Avokado stavite na tost, na njega jaje i uživajte!
Za što su jaja dobra?
Čuvaju vid: Jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utjecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuhajte nekoliko jaja navečer kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u hladnjaku kako bi uvijek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.
Poslastica za one na dijeti: Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan dio niskokalorične prehrane. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak.
Smanjuju rizik od raka: Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.
Sadrže najkvalitetnije bjelančevine: Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.
Jačaju mozak: Opet moramo spomenuti kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Ako posao od vas zahtjeva puno koncentracije, pobrinite se da na dan pojedete dva jaja, piše Ordinacija.hr.