Oboljeli od plućne hipertenzije

Pacijenti u RS-u imaju lijek, u FBiH nedostupan

28.12.2015.
u 07:00

'Nadamo se da će bar osnovni lijek Sildenafil prioritetno i hitno biti stavljen na esencijalnu listu lijekova', navode iz udruge 'Dah'

Oboljeli od plućne hipertenzije, rijetkog zdravstvenog oboljenja koje pogađa relativno mali broj ljudi, u BiH žive iznimno teško. Točnije, kvaliteta njihova života i zdravstveno stanje uvelike ovise o entitetu u kojem žive. Oboljeli od ove bolesti u RS-u bez problema mogu nabaviti lijek koji im je neophodan, dok pacijenti iz FBiH to ne mogu.

Udruga građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" u BiH je registrirana sredinom prošle godine u cilju zajedničke borbe svih oboljelih od ove bolesti za adekvatan medicinski tretman, liječenje, dostupnost lijekova i mogućnost hospitalizacije izvan granica BiH ako kod nas nema načina i metode liječenja.

Članovi ove udruge su oboljeli, članovi njihovih obitelji i liječnici koji imaju sluha i žele pomoći ovoj malobrojnoj i marginaliziranoj skupini bh. građana.

"Do tada smo se individualno obraćali nadležnim ministarstvima, ali nismo nailazili na razumijevanje. Nadamo se da ćemo udruženi uspjeti postići više razumijevanja i konačno zakonski regulirati svoj opstanak propisavši protokole u načinu tretiranja ove bolesti, te da će prije te dugotrajne procedure bar osnovni lijek Sildenafil prioritetno i hitno biti stavljen na esencijalnu listu lijekova", govori za Klix.ba 
Vera Hodžić, predsjednica skupštine Udruge građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?