Na predstojećoj sjednici Doma naroda BiH

Pendeš zatražila u Parlamentu da se konačno rasvijetli atentat na Jozu Leutara

04.10.2024.
u 08:12

Na predstojećoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je sazvana za 8. listopada, jedna od točaka dnevnoga reda je prijedlog zaključaka izaslanice Marine Pendeš (HDZ BiH) koja će zatražiti da se konačno rasvijetli atentat na doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, što državna mafija zataškava punih 25 godina, piše Večernji list BiH. - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH poziva sve nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve aktivnosti kako bi se okončale istražne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti počinitelja atentata na zamjenika ministra unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH gospodina Jozu Leutara te isti, shodno zakonu, adekvatno kazne - stoji u parlamentarnoj inicijativi. Izaslanica Pendeš je u izjavi za Večernjak istaknula kako je tu inicijativu odlučila pokrenuti nakon obilježavanja 25 godina od atentata na zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Jozu Leutara.

Policajci iz središnje Bosne

- Tražim da se pokrene odgovarajuća inicijativa i da se traži odgovor zbog čega do sada nisu utvrđeni oni odgovorni koji su dali nalog i izvršitelji koji su izvršili atentat na zamjenika ministra unutarnjih poslova. On je, da kažem, jedna eminentna osoba koja je samo radila svoj posao s policajcima iz središnje Bosne koji su također radili svoj posao. Na njih je također izvršen atentat i teroristički akt - rekla je Pendeš. Jozo Leutar preminuo je dva tjedna nakon što je u njegovu automobilu u središtu Sarajeva aktivirana eksplozivna naprava. Ranije su na području središnje Bosne u napadima identičnim autobombama ubijena dvojica hrvatskih policajaca povratnika u središnju Bosnu. - Pozivam sve odgovorne, zbilja da, ako vole ovu državu Bosnu i Hercegovinu, ako žele da je izgradimo po mjeri svakoga od nas, da što prije krenemo i radimo svoj posao za koji smo plaćeni i da damo, da kažem, odgovor, ali isto tako, odgovorni smo, ponajprije prema biračima, ali i prema onima koji već dugi niz godina čekaju rasvjetljavanje ovoga slučaja i da se kazne oni koji su ga izvršili - dodala je HDZ-ova parlamentarka. Ona, međutim, ne isključuje mogućnost da je upravo točka "Leutar" nekima smetnja što se ne zakaže i održi sjednica Doma naroda. - Mislim da ponekad pojedinci samo kao izliku za blokadu rada ovoga doma koriste zakon koji je predložio predstavnik SDS-a u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Možda nije to pravi razlog što se ne nastavlja rad ove institucije. Možda je i ova točka dnevnog reda koju smo usvojili jedan od razloga zbog čega nema nastavka redovite sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - dodala je. A upravo se jedan od dopredsjedatelja ovoga doma Kemal Ademović, inače bivši ravnatelj zloglasnog AID-a, spominje u knjizi Edina Garaplije u vezi s atentatom na Leutara. Prijava Edina Garaplije Tužiteljstvu BiH, koji je nedavno objavio knjigu "Tajni vilajet", kojom je najavio raskrinkavanje više odgovornih, rađa nadu da bi se konačno mogla doznati istina koju je očito dobro prikrivala državna mafija. Posebno je to bilo jasno u slučaju likvidacije doministra Leutara. U dijelu o nerazjašnjenim naručenim atentatima u Sarajevu spominje i ovaj slučaj koji čak nije tretiran kao terorizam.

Garaplijini navodi

- Posebno se zanimao za prikupljene donacije u Turskoj i arapskim zemljama, gdje se na tajnim računima u bankama dalje nalazilo na stotine milijuna dolara. Zatražio je službeno da mu se omogući uvid u te tokove novca, zbog čega je ubrzo došao na udar paraobavještajaca - navodi u knjizi Garaplija. Za ubojstvo doministra Leutara organiziran je monstruozni montirani pravosudni postupak protiv sedmorice Hrvata, a ciljalo se i na tadašnje hrvatsko vodstvo u BiH. U tome je ulogu imao i američki general Jacques Paul Klein koji se nalazio na čelu Misije UN-a u BiH, te je davao posve pogrešne informacije obitelji Joze Leutara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine prije nekoliko godina naložio je Tužiteljstvu BiH da do kraja istraži slučaj atentata na doministra unutarnjih poslova BiH. Do sada, međutim, javnosti nisu poznati rezultati ove istrage. Ranije smo pisali kako su istražitelji po tužiteljskom nalogu ispitali više svjedoka vezano uz to ubojstvo. Odvjetnici nekada optuženih uvjereni su da atentat mogu rasvijetliti samo monteri namještenoga procesa bliski stranci SDA Faik Lušija i Mehmed Žilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije