Nakon 27 godina Vrhovni sud Federacije BiH okončao postupak za incident

Petorica Hrvata pravomoćno oslobođena za Liska park u Mostaru

storyeditor/2024-06-05/Liska-ulica.jpg
06.06.2024.
u 15:09

Nakon punih 27 godina okončan je pravosudni progon petorice hrvatskih policajaca koje se teretilo za ubojstvo jednoga i ranjavanje više Bošnjaka nakon što su mimo zabrane pokušali posjetiti Liska park u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, kada se dogodio ovaj oružani incident koji je izazvao nove višemjesečne tenzije, piše Večernji list BiH. Naime, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 14. svibnja ove godine potvrdio odluku Županijskog suda u Mostaru, koji je u studenome prošle godine posve odbacio navode Županijskog tužiteljstva te donio presudu kojom je odgovornosti oslobodio nekadašnje policijske dužnosnike i policajce Ivana Hrkaća, Božu Perića, Željka Planinića, Zlatka Pavlovića i Josipa Cvitanovića. Njih je optužnica teretila za teška djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Nema dokaza

Tročlano sudsko vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH, predvođeno Draganom Čorlijom, a koje su činili Sedin Idrizović i Sanela Rondić, navelo je kako se žalba "županijske tužiteljice odbija kao neosnovana i presuda Županijskog suda u Mostaru broj 07 0 K 000 325 04 K od 13. prosinca 2023. potvrđuje". Hrkać, Perić, Planinić, Pavlović i Cvitanović oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili njihovu krivnju za događaje iz veljače 1997. godine. Vrhovni sud FBiH ocijenio je da žalbeni navodi županijske tužiteljice nisu osnovani te da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio činjenično stanje na osnovi iskaza svjedoka i drugih izvedenih dokaza. Sud je zaključio da ni jedan od ispitanih svjedoka nije potvrdio prisutnost optuženih na mjestu događaja ni njihovu upletenost i upotrebu oružja tijekom sukoba. Federalna tužiteljica Fikreta Vranjkovina podržala je žalbu županijske tužiteljice, no Sud je odlučio ostati pri prvostupanjskoj presudi, navodeći da izvedeni dokazi ne potvrđuju optužbe. Sud je naveo da su dokazi protiv optuženih bili nedovoljni i nepouzdani te da je prvostupanjski sud ispravno postupio u svojoj ocjeni dokaza i svjedočanstava. Podsjetimo, izgred u Liska ulici dogodio se kada je skupina Bošnjaka pokušala posjetiti groblje nastalo u ratu u Liska ulici iako su taj posjet zabranile policijske vlasti u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu grada jer se u neposrednoj blizini održavao karneval u povodu maškara, objašnjavajući da zbog toga prijeti potencijalni sukob. U napadu na skupinu bošnjačkih civila ubijen je Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš teško su ranjeni. Među 30 ranjenih bio je i mostarski muftija Seid ef. Smajkić. Tijekom višedesetljetnog sudskog postupka na svjetlo su isplivali detalji važni za rasvjetljavanje dolaska skupine Bošnjaka kako bi položili cvijeće na groblju u Liska parku.

Muftijino svjedočenje

Važno je bilo svjedočenje upravo muftije Smajkića koji je rekao kako su sudionici ovoga pohoda bili svjesni da postoji opasnost od izgreda. On je rekao kako je bivši župan Šefkija Džiho inzistirao da se posjeti Lista park, kao i tadašnje političke bošnjačke vlasti, dok su pak pripadnici Islamske zajednice imali ozbiljnu rezervu prema tome. Dapače, smatrali su kako bi bilo mudro odgoditi taj posjet te je odbacio tvrdnje kako su bila jedinstvena stajališta oko pohoda grobovima Bošnjaka stradalih u ratu. Problem je, naime, bio što se samo 50-ak metara dalje istoga dana održavao karneval te je prijetio incident. Umjesto da se taj posjet odgodi i tako smanji opasnost od incidenta, krajnje negativnu ulogu imala je i Međunarodna policijska misija (IPTF) čiji su predstavnici toga kobnoga jutra odgurali hrvatske policajce koji su ih pozivali da ne idu dalje i da se vrate kako bi se spriječio incident. Nakon samo nekoliko desetaka metara došlo je do sukoba te pucanja iz vatrenoga oružja u pravcu skupine Bošnjaka koji su se približavali ulicom u smjeru mjesta groblja odnosno održavanja karnevala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije