Recept posne pite s jabukama oduševit će vas, posebno sada kad počinje vrijeme korizme.
Potrebno je:
250 g kora za pite
100 g prezli
100 g šećera
1/4 kašičice ekstrata vanile
1/4 kašičice cimeta u prahu
50 ml ulja
300 g izrendanih jabuka
80 ml kisele vode
10 ml ulja (za premazivanje kora)
20 ml kisele vode
prah-šećer
Priprema
Dobro promešati prezle, šećer, ekstrat vanile i cimet. U smjesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmješati da se dobije fina smjesa.
Očistiti i izrendati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz, prenosi recepti.com.
Kore slagati tako da šira strana bude donji rub. Razdvojiti kore ukoliko su slijepljene i krenuti s pripremom na sljedeći način: Prvu koru potpuno premazati kiselom vodom i uljem, i na to naneti prezlu (oko 3-4 velike kašike) po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovice kore naneti prezlu i ravnomerno posuti izrendane jabuke.
Presaviti bočne rubove ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu.
Postupak ponavljati dok ima materijala.
Od navedenih mera dobiju se 3 role. U podmazan pleh poredati rolne, pa svaku zasjeći škarama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita lijepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri sječenju. .
Role premazati s kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrijanoj pećnici, na 180º C 15-20 minuta, odnosno dok ne porumene. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta.
Hladnu pitu sjeći na onim mestima gde su zarezane, posuti prah-šećerom i služiti.