Važnost svjetskih uspjeha Sveučilišta u Mostaru na relevantnim rang-ljestvicama

Potvrđena imperativna težnja Sveučilišta u Mostaru da bude među najboljima na svijetu

04.07.2024.
u 09:40

SUM se snažno pozicionirao na uglednim svjetskim listama te ostvario povijesni rezultat vrijedan poštovanja

Osim što je nositelj tehnološkog razvoja u domeni visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kao i predvodnik u kvaliteti nastavnog procesa, Sveučilište u Mostaru, jedina visokoobrazovna institucija u BiH koja program i plan realizira na hrvatskom jeziku, snažno se pozicioniralo i na uglednim svjetskim listama te ostvarilo povijesni rezultat vrijedan poštovanja, smjestivši se u nizu konkretnih ciljeva među najbolja sveučilište u svijetu, a što je osobito bitno u kontekstu primjene aktualnih dostignuća na polju umjetne inteligencije i procesa koji osnažuju partnerstvo i institucije.

Jedini iz BiH

Sveučilište u Mostaru neprestano potvrđuje snažnu dominantnost u akademskom prostoru BiH, a impozantnim uspjesima koje je ostvarilo na relevantnim svjetskim rang-ljestvicama potvrdilo je svoju pripadnost i konkurentnost u okviru svjetske akademske zajednice te da je sveučilište svjetskog značaja. Sveučilište u Mostaru ostvarilo je najveće uspjehe u povijesti od svoga osnutka pozicioniranjem u vrh kategorija WURI (The World University Rankings for Innovation) svjetske rang-ljestvice inovativnih sveučilišta prema kojoj je Sveučilište u Mostaru 4. u svijetu u primjeni umjetne inteligencije, a impresivan uspjeh ostvarilo je i na svjetskoj rang-ljestvici sveučilišta THE Impact koja ga je uvrstila među 3 posto najboljih i najprestižnijih sveučilišta u svijetu. U idućim danima na Sveučilištu u Mostaru očekuju se i rezultati s prestižne QS Europe University Rankings rang-ljestvice na koju se SUM uspio rangirati prošle godine, a na SUM-u se očekuje da će ove godine na toj ljestvici pozicijom značajno rasti. Važnost i izniman značaj velikih uspjeha Sveučilišta u Mostaru na rang-ljestvicama nadilazi značaj samo za SUM kao sveučilište te predstavlja veliki uspjeh i za BiH s obzirom na to da je SUM jedino javno sveučilište iz BiH koje je, prema THE Impact Rankingsu, uspjelo ući u milje najboljih sveučilišta svijeta. Osim pozicioniranja na rang-ljestvicama, Sveučilište u Mostaru uspjelo je zauzeti visoka mjesta i naći se u samome vrhu pojedinih kategorija te je tako uspjelo prestići neka od najelitnijih i resursima većih sveučilišta.

Primjena tehnologija

Kada je riječ o svjetskoj ljestvici WURI (The World University Rankings for Innovation), SUM se nalazi u samom vrhu čak tri ključne kategorije, a ono što je posebno impresivno je činjenica da je postiglo povijesno značajan uspjeh u kategoriji “Primjene generativne umjetne inteligencije”, gdje je zauzelo visoko 4. mjesto u svijetu sa svojim projektom “Center for Artificial Intelligence – Smart Reception Project”, demonstrirajući napredne primjene AI tehnologija u obrazovanju, istraživanju i administraciji. Uz to, u kategoriji “Industrijske primjene”, koja uključuje suradnju s industrijom, transfer tehnologije i istraživanja, Sveučilište u Mostaru zauzelo je impresivno 6. mjesto. Projekt “Where Technology Meets Education: Pioneering Smart Solutions through Smart Campus” prepoznat je kao primjer izvrsne suradnje između obrazovanja i industrije. U kategoriji “Studentska mobilnost i otvorenost” Sveučilište u Mostaru istaknulo se zauzevši 7. mjesto. Program pod nazivom “Cutting-Edge Initiatives: University Programs Enhancing Student Mobility and Openness” naglašava predanost međunarodnoj suradnji i mobilnosti studenata kroz inovativne inicijative. U kategoriji “Potpora studentima i studentski angažman”, koja obuhvaća podršku akademskom i karijernom uspjehu studenata, studentsku dobrobit, promicanje raznolikosti i inkluzije, Sveučilište u Mostaru zauzelo je 69. mjesto. Program koji je prijavljen pod nazivom “SMART E-Learning: Smart Classrooms and Distance Learning Platforms for Student Inclusivity and Accessible Education” istaknuo je Sveučilište u pružanju podrške i angažmana studentima. U ukupnom poretku WURI rang-ljestvice među 300 najboljih sveučilišta na svijetu Sveučilište u Mostaru, kao jedino iz BiH, zauzelo je izvanredno 167. mjesto, ističući se svojom predanošću inovacijama i izvrsnosti. WURI rang-ljestvica predstavlja globalnu ocjenu sveučilišta koja se ističu inovacijama i stvarnim utjecajem na društvo. Nadalje, Sveučilište u Mostaru jedino je pozicionirano javno sveučilište u Bosni i Hercegovini na Times Higher Education Impact Rankings svjetskoj rang-ljestvici te je među vodećima u regiji, a da je tako, svjedoči i najnovija Times Higher Education Impact svjetska rang-ljestvica, pri čemu je Sveučilište u Mostaru u najvažnijem, 17. cilju pozicionirano od 201. do 300. mjesta među 2031 institucijom te je time ostvarilo najznačajniji uspjeh Sveučilišta u Mostaru od svoga postojanja i nalazi se u društvu 3 posto najboljih sveučilišta svijeta.

Times Higher Education

Times Higher Education, ugledna međunarodna organizacija koja se bavi visokim obrazovanjem, na svojoj THE Impact Rankings ljestvici koja procjenjuje djelovanje sveučilišta u skladu s ciljevima održivoga razvoja Ujedinjenih naroda, pozicionirala je Sveučilište u Mostaru u ukupnome poretku između 601. i 800. mjesta na svijetu od ukupno 1963 rangirane institucije, što je najveći uspjeh od osnutka do danas za ovu instituciju. Kada je riječ o samim kategorijama, SUM je prijavio deset ciljeva održivoga razvoja UN-a i u svih deset koje je prijavio i rangiran je. Najbolje rezultate SUM je ostvario u najvažnijem cilju 17 “Partnerstvom do ciljeva” gdje se našao od 201. do 300. mjesta u svijetu od 2031 institucije rangirane prema ovome cilju te u cilju 16 “Mir, pravda i snažne institucije”, gdje je zauzelo od 201. do 300. mjesta u svijetu od 1086 rangiranih institucija. Značajne rezultate Sveučilište je ostvarilo i u ciljevima “Svijet bez siromaštva”, “Zdravlje i blagostanje”, “Kvalitetno obrazovanje”, “Rodna ravnopravnost”, “Čista voda i sanitarni uvjeti”, “Industrija, inovacije i infrastruktura”, “Smanjenje nejednakosti” te “Održivi gradovi i zajednice”. Pozicioniranje u društvu najznačajnijih i najprestižnijih svjetskih sveučilišta potvrda je napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta u svjetskome obrazovnom prostoru. Među institucijama iz Hrvatske koje su također ostvarile uspjeh i pozicionirale se na THE Impact listi su Sveučilište u Splitu s pozicijom od 201. do 300., Sveučilište u Rijeci od 301. do 400., Sveučilište u Zagrebu s pozicijom od 801. do 1000., Sveučilište u Dubrovniku s pozicijom od 1001. do 1500.

 

Josip Muselimović, predsjednik Skupštine HAZU-a u BiH

Josip Muselimović
Foto: vl

Od utemeljenja i početka rada SUM-a pratim sve što se događa, a posebno na onim fakultetima koji su srodni mojem zvanju, dakle osobito tu mislim na Pravni i Filozofski fakultet. Ono što vidim i o čemu mogu govoriti je da je evidentno kako je Sveučilište u Mostaru u velikom usponu, da se približava onim sveučilištima s mnogo duljom tradicijom i poviješću. Znam da u ovo vrijeme nije lako i jednostavno rukovoditi jednom velikom ustanovom, ali iskrene čestitke ljudima koji su u ovom, kao i u prethodnim mandatima vodili i vode Sveučilište na putu da ono bude prepoznatljivo i da se može s pokrićem svrstati uz sveučilišta koja imaju mnogo dulju tradiciju.

 

Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova BiH

Uvrštavanje SUM-a na najnoviju Times Higher Education svjetsku rang-ljestvicu veliki je uspjeh našeg visokog obrazovanja u međunarodnim okvirima te poticaj za budućnost i primjer drugima. Ministarstvo civilnih poslova BiH pozdravlja razvoj vrhunskih sveučilišta koja podižu mlade ljude za široko znanje i otvorenost prema svijetu. Čestitam cijelom timu Sveučilišta u Mostaru na izvanrednom postignuću na najnovijoj rang-listi Times Higher Education. Predanost izvrsnosti u akademskom radu jasno se odražava u ovom značajnom uspjehu.

 

Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta

Sveučilište u Mostaru je visokoškolska institucija koja svake godine bilježi rast na međunarodnim ljestvicama. Sjetimo se samo da je prije koju godinu ovo Sveučilište jedino imalo mogućnost nostrificiranja diploma izvan Bosne i Hercegovine. Stoga je uspjeh na ljestvicama WURI i Times Higher Education Impact samo jedan u nizu uspjeha koje dugujemo rektoru Sveučilišta u Mostaru Zoranu Tomiću i predanim djelatnicima i profesorima Sveučilišta.

 

Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBŽ-a

Vijest da je SUM među top sveučilištima na WURI svjetskoj rang-ljestvici predstavlja važan poticaj našoj znanstvenoj i obrazovnoj zajednici, pokazujući kako, unatoč brojnim izazovima, kao što su objektivni problemi u društvu i nedostatak adekvatnih financijskih sredstava, naše Sveučilište postiže visoke standarde u kvaliteti i potencijalu za rast i razvoj kvalitete. Sveučilište je dalo ogroman doprinos našoj zajednici, a malo je segmenata života u kojima nekadašnji studenti sveučilišta, a danas kvalitetni, referentni i obrazovani ljudi nisu predvodnici ili bar dio svih društvenih procesa.

 

Daniela Perić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a

Rangiranje Sveučilišta, posebice na ovako prestižnim rang-ljestvicama, iznimno je važno jer obogaćuje akademske i znanstveno-istraživačke aktivnosti, digitalizaciju, nastavnu djelatnost, sveučilišni doprinos zajednici, kao i druge aspekte rada samog sveučilišta. Ovakva postignuća daju pozitivan poticaj za napredak i usporedbu sa sveučilištima u susjedstvu, ali i institucijama na europskoj i svjetskoj razini, samim time potvrđuju se konkurentnost i kvaliteta Sveučilišta u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije