Federalni zavod za programiranje razvoja

Povećan broj zaposlenih u FBiH, evo gdje najviše

21.10.2024.
u 18:35

Tijekom prošle godine u Federaciji BiH zabilježen je rast broja zaposlenih. Prosječan broj zaposlenih bio je 541.261 i veći je za 5596. Povećanje broja zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je u gotovo svim županijama, a najviše u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj - za 2,7%, Sarajevskoj županiji za 2%, dok je najveće smanjenje zaposlenih zabilježeno u Bosansko-podrinjskoj županiji za 2,3% i Srednjobosanskoj županiji za 0,2%, navodi se u dokumentu "Makroekonomski pokazatelji po županijama Federacije Bosne i Hercegovine" koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja.

Najviša registrirana stopa zaposlenosti u Federaciji BiH u 2023. godini zabilježena je u Sarajevskoj županiji u iznosu od 57%, Bosansko-podrinjskoj 49% i Hercegovačko-neretvanskoj 40%, dok je najniža stopa zaposlenosti zabilježena u Unsko-sanskoj županiji, 20%. Najviša registrirana stopa aktivnosti stanovništva po županijama zabilježena je također u Sarajevskoj županiji u iznosu od 75,9%, Bosansko-podrinjskoj 68,8% i Tuzlanskoj županiji u iznosu od 56,3%, dok je najniža stopa aktivnosti stanovništva zabilježena u Hercegbosanskoj županiji, 32,2%. U dokumentu se dalje navodi kako od prosječnog broja zaposlenih osoba u Federaciji BiH u 2023. godini 238.477 ili 44,1% čine zaposlene žene, što je više za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Inače, u promatranom razdoblju 2019. - 2023. godine broj zaposlenih žena prosječno se godišnje povećavao za 1,7%. Najviše zaposlenih žena zabilježeno je u Sarajevskoj županiji, i to 14,1%, Tuzlanskoj 7,6% i Zeničko-dobojskoj 6,5% dok je najniži udio zaposlenih žena u Posavskoj županiji, 0,5%. U dokumentu "Makroekonomski pokazatelji po županijama Federacije Bosne i Hercegovine" prikazana je i struktura zaposlenih u ovom bh. entitetu.

Tako su tijekom prošle godine u Federaciji BiH najveći udio imali zaposleni u prerađivačkoj industriji - 19,6%, u trgovini 18,2% i u javnoj upravi 8,8%, dok je najmanji udio zaposlenih i dalje u poslovanju s nekretninama - 0,5%, opskrbi vodom i upravljanju otpadom 1,6% i djelatnostima proizvodnje i opskrbe električnom energijom i plinom - 1,6%. Najviše zaposlenih žena bilo je zaposleno u oblasti trgovine, i to 9,4%, prerađivačkoj industriji 7,1% i u obrazovanju 6% u odnosu na ukupnu zaposlenost u Federaciji BiH. Unutar prerađivačke industrije najveći udio imali su zaposleni u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda sa 17,3%, u proizvodnji prehrambenih proizvoda 12,5% i proizvodnji odjeće 8,5%, dok su najmanji udio imali zaposleni u proizvodnji računala i elektroničkih i optičkih proizvoda s 0,4%, proizvodnji duhanskih proizvoda s 0,01% i proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava s 0,09%.

Najveće povećanje broja zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je u djelatnostima vađenja ruda i kamena za 26,9%, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 16%, proizvodnji električne opreme 9,3% i popravcima i instaliranju strojeva za 5,8%, dok je najveći pad broja zaposlenih zabilježen u djelatnostima proizvodnje duhanskih proizvoda za 82,6%, u ostaloj prerađivačkoj industriji za 11,7%, proizvodnji kože za 10,3% i u proizvodnji računala i optičkih proizvoda za 9,9%

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije