Vojislav Kecman predavao i na prestižnom MIT-u, nakon umirovljenja živi u BiH

Prestižni stručnjak vratio se iz SAD-a u rodno selo, pravi ergelu

24.04.2023.
u 19:38

Prof. dr. sc. Vojislav Kecman, svjetski poznati strojarski stručnjak, nakon umirovljenja odlučio se skrasiti u svome rodnom selu podno Klekovače, jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. U svome se kraju počeo baviti uzgojem kasačkih konja, piše agroklub.ba.

Voli ih i košarkaš Jokić

- Nema ljepšeg mjesta u kojem možeš provoditi svoje umirovljeničke dane od svog rodnog sela - kaže Vojo Kecman kojega je životni put, nakon inozemstva, doveo natrag u općinu Petrovac, odnosno Drinić, odakle je i krenuo njegov životni put.

Vojislavovo matično sveučilište bilo je Virginia Commonwealth, računalne znanosti, College of Engineering, Richmond u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako navodi agroklub.ba, predavao je strojarstvo i na čuvenome MIT sveučilištu, kao i na nekoliko sveučilišta diljem SAD-a, Njemačke i Europe. Umirovio se kao jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti.

No, jedna od njegovih najvećih ljubavi su konji, zbog čega je odlučio na svojoj zemlji i u svome selu napraviti ergelu, a zasad je tu jedan konj, Jelica.

- Jelica je kasački konj. Stara je sedam godina i iz okolice je Sombora. Kasačke konje obožava i jedan od najboljih svjetskih košarkaša Nikola Jokić pa smo po toj ljubavi prema kasačkim konjima slični. I Jeličini preci sudjelovali su na kasačkim utrkama - priča Vojo za agroklub.ba.

Jelica obožava jesti mrkvu, a kako je stigla tek nedavno, još se boji nepoznatih ljudi, a njezin gazda voli je hraniti ovim povrćem. Ističe pritom kako treba paziti kako se hrani ove životinje.

- Veoma lako konji nekome mogu odgristi prst jer, kada ih hranite, šaka treba biti na njihovoj donjoj usni, ne gornjoj - ističe Vojislav koji planira nabaviti još barem dva konja.

Morate mnogo raditi

Iako se svojom željom vratio u rodni kraj, napominje kako nije lako živjeti na selu, pa i ako ste umirovljenik.

- To je jedna od prvih stvari koje sam shvatio kada sam došao u Drinić. Kako biste živjeli na selu, morate mnogo raditi i fizički uopće nije lako - zaključuje Vojislav.

Inače, Drinić se nalazi na jugozapadu RS-a i poznat je po šumama i prirodnim ljepotama, idealan za razvoj stočarstva. Prije rata u tom je kraju bilo mnogo konja, a ako Vojina ideja uspije, bit će to još jedna lijepa priča za ovo malo mjesto. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije