Kolač od prhkog tijesta i kreme od sira neće ostati bez pohvale. Svi koji ga probaju sigurno će imati velike riječi za pohvalu. Tako ukusan i mekan, neće vam dugo ostati na stolu, pojede se velikom brzinom.
Tijesto:
✦4 žumanjka
✦100 g šećera
✦1 vanilin šećer
✦2 žlice kiselog vrhnja
✦250 g maslaca sobne temp.
✦korica ½ limuna
✦450 g oštrog brašna
✦1 prašak za pecivo
Priprema:
Mikserom pomiješati sve sastojke i na kraju dodati brašno i prašak za pecivo. Prhko tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 15 minuta u hladnjaku. Podijeliti na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati na veličinu lima za pečenje dimenzije 32 x 22 cm. Pomoću valjka za tijesto prvo tijesto pažljivo staviti u lim za pečenje, piše gospodarski.hr.
Nadjev:
✦4 bjelanjka
✦500 g svježeg kravljeg sira
✦200 g šećera u prahu
✦korica jednog limuna
✦4 žlice pšen. krupice (grisa)
✦1 kiselo vrhnje (180 g)
Priprema:
Izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg. Dobro izmiješati sir, šećer, koricu od limuna, pšeničnu krupicu i vrhnje te pažljivo umiješati kuhačom snijeg od bjelanjaka. Na prhko tijesto rasporediti nadjev i pokriti drugim dijelom razvaljanog tijesta. Izbockati gornje tijesto vilicom da se ne diže pri pečenju i ne popuca. Peći na 180 °C oko 30 minuta do zlatne boje. Ohlađeno posuti šećerom u prahu.