Keksiće s cimetom vole mnogi. Miris i okus ovih keksića se ne zaboravlja, a recept donosi Coolinarika.
Podijeli:
Sastojci:
- 300 g brašna (pola glatko, pola integralno)
- 100 g maslaca
- 2 kašike meda
- 1 jaje
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika čokolade u prahu
- 1 kašika začina u prahu: klinčić, muškatni oraščić, đumbir
- rendana korica limuna ili narandže
Priprema:
Pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo.
Dodajte čokoladu u prahu, sol, šećer, vanilin šećer i sve začine.
Suhoj smjesi dodati malo omekšali maslac, med i rendanu koricu limuna ili narandže.
Dlanovima istrljajte sve u mrvičastu smjesu, nek bude ravnomerno, bez većih i manjih mrvica.
Dodati jaje i sve dobro sjedinti u mekano tijesto koje se više ne lijepi za dlanove.
Zamotajte smjesu u plastičnu foliju i stavite u frižider na par sati.
Tijesto izvaditi iz frižidera, pola sata ga ostavite da malo smekša, pa ga razviti oklagijim i kalupima po želji vadite keksiće i slažite na tepsiju obloženu papirom.
Keksiće peći na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj rerni oko 10 minuta.
Možete ih ukrasite po želji.
Stavljajte ih u kutiju za keks tek kada se ohlade.
Dobar tek!