OPREZ

Proširio se novi zlonamjerni softver: Provjerite mobitele i izbrišite ove tri aplikacije

Foto: ilustracija
1/2
02.10.2024.
u 12:26

Nova vrsta zlonamjernog softvera Octo Android, nazvana Octo2, širi se Europom, prema cyber istraživačima iz sigurnosne tvrtke ThreatFabric. ThreatFabric je u travnju 2022. prvi put otkrio Octo, opasni trojanac. Ali od tada je evoluirao. Octo2 ima naprednije mehanizme od svog prethodnika, zbog čega ga je mnogo teže otkriti. Omogućuje hakerima da izdaleka zaključaju zaslon vašeg uređaja, utišaju zvuk, pokrenu nasumične aplikacije po želji i pošalju tekstualne poruke sa zlonamjernim softverom vašim kontaktima, prenosi The Sun.

Možda najviše zabrinjava mogućnost da Octo2 može presresti SMS i push obavijesti od bilo koga. To znači da se hakeri mogu dokopati sigurnosnih kodova koji se šalju preko SMS-a za pristup dragocjenim računima. Tri aplikacije na koje vlasnici Androida trebaju biti oprezni su Google Chrome, NordVPN i Europe Enterprise, za koje se vjeruje da se koriste u ciljanim napadima. Aplikacije Google Chrome, NordVPN i Europe Enterprise u trgovini Google Play sigurne su za preuzimanje. Octo2 još nije uočen na Google Playu. Vjeruje se da se zaražene verzije ovih aplikacija distribuiraju preko trgovina aplikacija trećih strana, za koje se korisnicima Androida govori da ih uglavnom izbjegavaju.

Kampanja zlonamjernog softvera Octo2 trenutno je najraširenija u Italiji, Poljskoj, Moldaviji i Mađarskoj. Međutim, zlonamjerni je softver prethodno omogućio napade diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Bliski istok. Stručnjaci očekuju da će se Octo2 kampanje uskoro početi pojavljivati ​​u drugim regijama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije