toplotni val

Rastu temperature i iskušenja u najtoplijem gradu BiH i okruženju

17.07.2024.
u 11:53

U vozilu u Mostaru živa se penje na 43,5, u hladu parka Zrinjevac 39, a u meteorološkoj postaji na Bijelom brijegu 41 stupanj

U Mostaru je jučer šesti dan uzastopno u meteorološkoj postaji u naselju Bijeli brijeg izmjerena temperatura od 41 Celzijev stupanj, što je daleko "prihvatljivije" od temperatura koje su se mogle izmjeriti "na suncu", na otvorenome, ali, svejedno, nešto manje nego što to pokazuje živa na termometru u hladovini. Tako se u vozilu u istom satu mjerilo po standardnome mostarskome izrazu za ekstremne temperature "čelopeku" čak 43,5 stupnjeva. Riječ je o vozilu koje se kretalo ulicama Mostara.

Usporedno smo proveli i jedan eksperiment, doduše, s različitim termometrima pa je u središnjem gradskom parku Zrinjevcu na nekih metar visine od tla izmjereno 39 stupnjeva u hladu lipe. Kako bilo, čak i variranja od tri stupnja upućuju na to da je riječ o ekstremnom valu koji ne posustaje. A slično je stanje i u ostatku Hercegovine, napose u njezinu dijelu uz rijeku Neretvu. Prema najavama meteorologa, ne treba očekivati nikakvo olakšanje sve do 23. srpnja, dakle još punih tjedan dana. Zbog toga je već nekoliko dana na snazi crveni meteoalarm.

Padaju rekordi

- Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih tijela vlasti. Očekujte moguće kvarove na infrastrukturi - naveli su iz Meteoalarma. S obzirom na najavu dvotjednog razdoblja u kojem će se pržiti ovaj dio Europe, već se može reći kako će se probiti i rekord iz 2007. godine.

S portala BH. Meteo koji održavaju dvojica meteorologa samo je 2007. godine zabilježen dulji niz dana, njih osam, s temperaturama iznad 40 °C. - S obzirom na to da se u Mostaru još nekoliko dana očekuju temperature oko 40 °C, ugrožen je rekord po pitanju dugotrajnosti ovako visokih temperatura (40+), barem kada je u pitanju 21. stoljeće - naveli su. Tek poslije 23. srpnja može se očekivati osvježenje u većem dijelu zemlje, no ne bitno i u Hercegovini.

Unatoč oborinama, svejedno će najviše dnevne temperature i u tome razdoblju biti do 38 stupnjeva. Meteorolozi i druge zdravstvene službe upozoravaju građane da se u međuvremenu nije poželjno kretati zbog ekstremnih vrijednosti temperatura zraka, ali i visokog indeksa UV zračenja. Spasa od vrućina neće biti ni na moru, gdje je temperatura vode iznad 27 Celzijevih stupnjeva, a tek rijeke nude djelomičan spas.

U domovima zdravlja, kako su nam potvrdili, očekivano je zabilježen veći broj zahtjeva za pomoć, posebno osobama koje pate od visokog tlaka, a pomoć su tražili i radnici na otvorenom koji rade na građevini.

Dovoljno električne energije

Zbog višednevnog ekstremnog vala visokih temperatura Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) objavila je kako je indeks opasnosti od izbijanja požara iznimno visok. Pozvali su stanovništvo da u idućem razdoblju bude oprezno i ne dopusti da uslijed svog nemara i nepažnje izazove požar koji bi se zbog trenutačno vrlo visokih temperatura i vjetra mogao proširiti na šumske ili privatne posjede te bi ga bilo iznimno teško staviti pod nadzor i ugasiti.

Iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne tvrde da je opskrba stabilna te da imaju dovoljne količine električne energije, rekla je Marija Buntić iz Sektora korporativnih komunikacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?