ZA LJETNO OSVJEŽENJE!

RECEPT DANA Probajte stari hrvatski recept za domaći sok od bazge

13.05.2024.
u 12:08

Bazga se bere za sunčanih dana u proljeće – u ravnici u svibnju, a na brdima se može se naći do sredine lipnja

Mnoga je djetinjstva u Hrvatskoj obilježio bakin ukusni domaći sok od bazge. No, osim što budi lijepe uspomene na bezbrižno proljetno djetinjstvo i izuzetno je ukusan, ima brojne zdravstvene prednosti zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava, a pomaže i u jačanju rada imunološkog sustava, piše Croatia Week. 

Bazga se bere za sunčanih dana u proljeće – u ravnici u svibnju, a na brdima se može se naći do sredine lipnja. Šume i brda savršena su mjesta za branje bazge koja nije zagađena gradskim onečišćenjem. Pokušajte odabrati lijepe potpuno procvale glavice s bijelim laticama i bogate žutim prahom te ih nježno spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu.

Sastojci:

- 30 glavica bazge
- 3 litre vode
- 4 dkg limunske kiseline
- 3 limuna 
- 3 kg šećera

Postupak: 

Dan 1: Potopite cvjetove u vodu s limunskom kiselinom i kriškama limuna. Dobro promiješajte i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Dan 2: Tekućinu procijedite, dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje.

Dan 3: Sok je spreman za spremanje u staklene boce. Ovako ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Ovo je mjera za oko 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, omjere prilagodite svojim potrebama. Na svakih 10 glavica cvjetova upotrijebite 1 litru vode, 1 kilogram šećera i 1 limun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?