Mekanim, toplim ili hladnim, prefinim kiflicama mnogi ne mogu odoljeti, a još kad se i ovako lijepo cakle, prava su sreća za oči i nepce. Najljepše mekane kiflice, mekane kao duša, zadovoljna.hr pronašla je kod blogerice Sandre Blagojević, koja ih je radila po receptu Vukice Mijić, na Instagramu poznate i pod nazivom vukica5.
Mi vam donosimo recept za slane kiflice, a isto tijesto možete puniti i drugim slanim ili slatkim filom po želji – sirom, špinatom, čokoladnim namazom, pekmezom od šljiva, jabukama, jagodama, orasima i šećerom, itd.
Ukus je fantastičan i predivan. Sigurno će vam postati omiljene, poručuje Sandra Blagojević, na Instagramu poznata pod nazivom Blago Sandri.
Kiflice s jogurtom – sastojci:
500 g brašna
125 ml mlijeka
125 ml jogurta
1 vrećica suhog kvasca
30 g šećera
1 jaje
1 bjelanjak
80 g otopljenog maslaca (margarina)
prstohvat soli
Za premazivanje kiflica:
1 žumanjak
1 žlica ulja
Kiflice s jogurtom - priprema:
Zagrijte pola količine mlijeka da bude mlako, pa dodajte žličicu šećera i vrećicu kvasca. Sve to izmiješajte i ostavite 10-ak minuta da odstoji.
Pomiješajte ostatak mlijeka s jogurtom, zagrijte ga tek toliko da bude mlako. Umutite jaje i bjelanjke, dodajte preostali šećer, mlijeko i jogurt, kao i nabujali kvasac. Brašno i sol sjedinite i postepeno dodajte u smjesu. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Umijesite tijesto i ostavite 60 minuta na toplom da se digne.
Podijelite dignuto tijesto na 10 do 12 dijelova koje treba oblikovati u loptice. Loptice prekrite krpom i ostavite 15-ak minuta da odmore.
Razvucite svaku lopticu ovalno, na jednu polovicu stavite željenu filu, a na drugi dio tijesta isijecite trakice.
Zarolajte u kiflice i stavljajte u protvan obložen papirom za pečenje. Kiflice ostaviti da se malo dignu, pa ih premažite umućenim žumanjkom i žlicom ulja.
Pecite kiflice u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva dok ne porumene.