Cimet i jogurt su dvije namirnice koje igraju važnu ulogu za postizanje boljeg zdravlja.
Dok je cimet začin koji utječe na imunitet, jogurt će imati brojne prednosti za crijevnu floru i općenito za probavu. Osim jogurta i cimeta, ovaj obrok se može nadograditi i raznim dodacima kao što su med ili voće.
Zašto je dobar cimet?
Cimet je jedan od starijih začina, a koristi se najčešće kao dodatak kolačima ili jabukama. Najbolje je kupiti cejlonski cimet koji dolazi iz Šri Lanke. Osim odličnog okusa, cimet je poznat i po mnogim prednostima za zdravlje.
Cimet tako može djelovati protuupalno, smanjuje razinu šećera u krvi te može pomoći kod smanjivanja lošeg kolesterola. Jednako tako, u kombinaciji s pravilnom prehranom i tjelovježbom, može pomoći i kod mršavljenja jer smanjuje apetit.
Zašto je dobar jogurt?
Poznato je kako jogurt ima bitnu ulogu u održavanju zdravlja crijevne flore. Ovisno o kojem se jogurtu radi, jogurt može utjecati na dobre bakterije u crijevima te je bogat cinkom, fosforom, kalcijem i B vitaminima. Kada se redovito konzumira jogurt s probioticima, može utjecati i na imunitet. Odabir jogurta ovisi o osobnim preferencijama, a najbolji jogurt za deserte je grčki jogurt, koji sadrži i više proteina.
Recept za cimet i jogurt
Cimet i jogurt će zajedno biti odličan i zdravi recept. Osim ova dva sastojka, može se dodati i med ili bilo koje drugo sladilo, a po želji se može dodati i voće ili preliti otopljenom čokoladom koja će se u hladnjaku stvrdnuti. Kombinacija je stvarno mnogo, a sve ovisi o samim preferencijama osobe. Kako bi se dobio nutritivno bogat desert ili doručak od cimeta i jogurta potrebno je:
• 100 grama grčkog jogurta (ili bilo kojeg drugog)
• pola žličice cimeta
• žličica meda
• usitnjeni kikiriki, lješnjak ili badem
• po želji žlica kikiriki maslaca
• po želji 50 grama čokolade za kuhanje i malo kokosovog ulja
Priprema:
Priprema je vrlo jednostavna. Potrebno je pomiješati cimet, jogurt med i po želji kikiriki maslac. Nakon toga se po ovoj smjesi mogu posipati usitnjeni orašasti plodovi. Na kraju se dodaje otopljena čokolada za kuhanje te se sve stavi u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Može se jesti kao doručak ili kao desert.
Ako se ne dodaju orašasti plodovi i čokolada za kuhanje, kombinacija jogurta i cimeta može poslužiti i kao preljev za narezane ili ribane jabuke ili se pak može jesti u kombinaciji s bananama.
Dakle, cimet i jogurt su zdrave namirnice koje se mogu jesti u različitim kombinacijama. Ipak, kada se jedu zajedno imaju brojne zdravstvene prednosti za organizam. Od snižavanja šećera do poboljšanja crijevne flore. Recept koji sadrži ova dva sastojka je jednostavan, nije potrebno kuhanje, a može se jesti kao desert ili kao doručak.