Britanski scones su prhke pogačice koje se tradicionalno poslužuju uz čaj s mliječnom kremom i pekmezom. Razlikuju se od američkog jela istog imena, a obično pripremaju od brašna, šećera, maslaca i mlijeka.
Ove pogačice možete pretvoriti i u slani zalogaj te im dodati nešto naribanog britanskog cheddar sira. Mi vam donosimo najlakši recept za upravo tu slaniju verziju sconesa koji se peče od svega tri sastojka – samodizajućeg brašna, sira i jogurta.
Ako na raspolaganju nemate samodizajuće brašno i sami ga možete napraviti tako što ćete glatko brašno pomiješati s nešto soli i praška za pecivo. Na 120 g brašna obično se dodaje 1,5 čajna žličica praška za pecivo i četvrtina čajne žličica soli.
Sastojci za pogačice sa sirom:
- 300 g samodizajućeg brašna
- 250 g običnog jogurta
- 200 g naribanog mature cheddara
Priprema pogačica sa sirom:
1. Pomiješajte brašno, 150 grama naribanog sira i jogurt. Nježno zamijesite sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
2. Prebacite smjesu na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte tijesto na debljinu od oko 2 centimetara.
3. Oblikujte pogačice uz pomoć kalupa promjera 6 centimetara.
4. Prebacite pogačice na lim za pečenje koje ste prethodno prekrili papirom za pečenje.
5. Preko vrha pogačica posipajte ostatak naribanog sira.
6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 17 do 20 minuta odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja.
7. Poslužite pogačice tople s maslacem. Dobar tek!