S pahuljasto mekanim biskvitom, koji je premazan domaćim umakom od malina, nadjevom od krem sira i nekoliko bobica svježih malina, ova rolada od malina i krem sira je ukusna i osvježavajuća ljetna slastica, piše zgexpress.net.
Sastojci:
Biskvit:
▪ 4 velika jaja (L) sobne temperature,
▪ ½ žličice octa
▪ prstohvat soli
▪ 80 grama šećera
▪ 30 grama maslaca rastopljenog i ohlađenog
▪ 90 grama glatkog brašna
▪ 20 grama gustina
▪ ½ žličice praška za pecivo 3 grama
Umak od malina:
▪ 200 grama malina svježih ili smrznutih
▪ 30 grama šećera
▪ 1 žličica limunovog soka
Nadjev od krem sira:
▪ 150 grama krem sira
▪ 150 grama vrhnja za šlag
▪ 60 grama šećera u prahu
▪ 1 žličica ekstrakta/arome vanilije
▪ 100 grama svježih malina
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite pekač dimenzije otprilike 38×26 cm, dno prekrijte papirom za pečenje, te i papir namastite maslacem.
Biskvit:
Razdvojite bjelanjke i žumanjke.
U jednu zdjelu prosijte brašno, gustin i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli mikserom istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti, dodajte 40 grama šećera i istucite u čvrsti snijeg.
U trećoj posudi umutite žumanjke, ostatak šećera i vaniliju, dok ne dobijete blijedu i pjenastu smjesu, oko 2-3 minute. Dodajte rastopljeni maslac i miksajte 30 sekundi.
Dodajte polovicu suhih sastojaka i miksajte dok se nesjedini. Špatulom nježno umješajte snijeg od bjelanjaka dok ne sjedini otprilike do pola, pa zatim dodajte ostatak suhih sastojaka i lagano miješajte dok se potpuno ne sjedini i nema vidljivih tragova brašna ili snijega. Izbjegavajte prekomjerno miješanje.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljen pekač. Pecite 9-10 minuta do zlatne boje (kraće, ako je pekač veći) ili dok čačkalica izađe čista.
Umak od malina:
Za umak, izmješajte maline, šećer i limunov sok u manjem loncu na srednje jakoj vatri; kuhajte i miješajte dok se maline ne raspadnu, šećer se otopi, a umak se zgusne, oko 7-8 minuta. Maknite s vatre i protisnite umak kroz sitno cjedilo da uklonite sjemenke. Ohladite na sobnu temperaturu, i stavite u hladnjak, ako ne koristite odmah.
Nadjev od krem sira:
Za nadjev, pomoću električnog miksera istucite vrhnje za šlag u čvrst šlag.
U drugoj posudi izmiksjate krem sir, šećer u prahu i vaniliju na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Pomoću špatule, nježno umiješajte šlag.
Završbi postupak:
Nakon što se biskvit ohladi, pažljivo ga odrolajte pa ga premažite umakom od malina, preko umaka razmažite nadjev od krem sira, rasporedite svježe maline na polovicu biskvita bližu vama. Zatim pažljivo ponovno zarolajte biskvit, ovaj put bez kuhinjske krpe. Ohladite u hladnjaku, barem 1 sat prije posluživanja. Pospite sa šećerom u prahu ili ako vam je ostalo nadjeva, ukrasite ga njime, svježim malinama i sjeckanim pistacijama.