Smanjenje broja učenika

Sve više područnih škola zatvara svoja vrata, ali jedna županija bilježi povratke iz inozemstva

14.10.2024.
u 17:56

Sve veći broj područnih škola diljem Bosne i Hercegovine zatvara svoja vrata, dok se one središnje iz godine u godinu suočavaju sa sve manjim brojem učenika. Nekadašnji razredni odjeli koji su imali po trideset i više učenika sada su prepolovljeni, a sudeći prema statističkim podacima o broju novorođene djece posljednjih godina, situacija bi u budućnosti mogla biti i lošija. Prema riječima demografa Steve Pašalića, sa 67.000 djece, koliko ih se rađalo prije 33 godine, došli smo do broja od 25.000 novorođenih godišnje. Službenih podataka koliko je učenika upisano u škole diljem BiH ove školske godine još uvijek nema, ali oni za prošlu godinu nisu ohrabrujući. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u školskoj 2023./2024. godini u Bosni i Hercegovini u 1714 osnovnih škola bilo je upisano 256.385 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 3952 učenika ili 1,5 posto.

Rađa se manje djece

Udio učenica u ukupnom broju upisanih učenika iznosio je 48,6 posto. Isti podaci navode kako je u školskoj 2023./2024. godini u prve razrede osnovnih škola upisano je 27.899 učenika, što je u odnosu na školsku 2022./2023. godinu manje za 1,3 posto. Od ukupnog broja učenika, u nižim razredima (od prvog do petog razreda) je bilo 54,2 posto učenika, dok je u višim razredima (od šestog do devetog razreda) bilo 45,8 posto učenika, podaci su Agencije za statistiku BiH. Uz to što se rađa sve manje djece, na smanjenje broja učenika utječu i migracije, odnosno trend iseljavanja cijelih obitelji iz BiH koji je prisutan posljednjih godina. Ovaj problem jednako pogađa i Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Tako je, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, u proteklih pet godina osnovno obrazovanje u školama diljem Republike Srpske napustilo 2015 učenika, što je oko 112 odjela manje u osnovnim školama. Ta djeca sada nastavu pohađaju negdje u inozemstvu. - Kad sam počeo raditi u školi, bilo je mnogo više učenika nego sada. To je već počelo krajem 70-ih, da bi sada došlo do punog izražaja, razlog pada je to što nam odlaze roditelji u inozemstvo, a sada i cijele obitelji. Na mnoge područne škole trajno je stavljen lokot, a u onima koje opstaju nastava se izvodi u takozvanim kombiniranim odjelima - kazao je za BHRT prosvjetni djelatnik iz RS-a Dragan Maksimović. Ravnatelj OŠ “Dositej Obradović” Koraj Zdravko Tošić naveo je kako su u ovu središnju školu upisana samo tri učenika u prvi razred, a s područnim školama ukupno je 11 prvašića. Ističe kako je riječ o najmanjem broju u posljednjih šest godina otkada je on ravnatelj te škole.

ZHŽ pozitivan primjer

Ništa bolja situacija u BiH nije ni kad su u pitanju srednje škole, gdje je tijekom prošle školske godine nastavu pohađao 107.821 učenik. Usporedbe radi, u 2018./2019. školskoj godini u isti broj srednjih škola bilo je upisano 156.350 učenika. Ipak, situacija s brojem novorođene djece, smanjenjem učenika i odlascima u inozemstvo nije u svim dijelovima zemlje ista. Jedan od pozitivnih primjera u Federaciji BiH je Zapadnohercegovačka županija, gdje se, zahvaljujući brojnim demografskim mjerama, već neko vrijeme bilježi pozitivan prirodni prirast, ali i povratak obitelji iz inozemstva (ranije su iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a za medije naveli kako se i ove godine u školama ove županije bilježi značajan broj povratnika), što bi u nadolazećem razdoblju trebalo promijeniti i sliku u školskim dvorištima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije