Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Ona je oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom. No znate što? To uopće nije istina. Iako bakina orahnjača nema poseban šarm, ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran, piše gastro.24sata.hr.
Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.
Sastojci:
Za tijesto:
200 grama maslaca ili svinjske masti
400 grama oštrog brašna
60 grama šećera
2 žumanjka
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
korica od jednog limuna
Priprema:
Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
Za nadjev:
300 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Priprema:
Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Za premaz:
50 grama otopljenog maslaca
Za posip:
šećer u prahu
Priprema:
Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
Premazati orahnjače s otopljenim maslacem. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.