visoki predstavnik

Schmidt u Pragu: Potrebno hitno ubrzati reforme u BiH

Christian Schmidt
Armin Durgut/PIXSELL
02.09.2024.
u 14:10

Visoki predstavnik Christian Schmidt sudjelovao je na GLOBSEC Forumu u Pragu, gdje se detaljnije razgovaralo o putu za europsku sigurnost i budućnost s fokusom na Zapadni Balkan, priopćeno je iz OHR-a.

Istaknuo je da je glavni prioritet međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana podrška za jačanje stabilnosti i mirnog okruženja koji su neophodni za uspješne reforme i EU integracije. Napredovanje na putu prema euroatlantskim integracijama zahtijeva proaktivnu posvećenost političkih lidera i civilnog društva u BiH.

Naglašavajući koliko je suštinski bitno da Bosna i Hercegovina pokaže stvarni napor i povećani angažman na putu integracija, uz potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u Pragu razgovarao s predsjednikom Finske Alexanderom Stubbom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, češkim premijerom Petrom Fialom, danskim premijerom Metteom Fredriksenom, češkim ministrom za europske poslove Martinom Dvořákom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Alexanderom Kasanofom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčákom, bh. ambasadoricom u Češkoj Republici Martinom Mlinarević, predsjednikom GLOBSEC-a Róbertom Vassom, te predsjednikom Odbora direktora GLOBSEC-a Wilhelmom Moltererom.

Visoki predstavnik je govorio na panel diskusiji “Spremni ili ne: Istina o spremnosti EU za proširenje”, zajedno s Miroslavom Lajčákom i državnim tajnikom pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Thomasom Baggerom.

Govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i insistirao na tome da politički akteri u BiH moraju odmah ubrzati tempo, prevazići politički zastoj i maksimalno iskoristiti prilike koje pruža EU integracija za dobrobit svih građanki i građana BiH.

Komentirajući kako EU može prilagoditi svoje integracijske modele da bi olakšala proširenje, visoki predstavnik je istakao potrebu za kohezivnim pristupom koji je usklađen s potrebama i očekivanjima sadašnjih i budućih država članica. “Međutim, ovo neće dati željene rezultate u razumnom roku ukoliko vlasti u BiH ne ubrzaju tempo i ne počnu ispunjavati svoje obaveze koje su preuzele prema građanima i međunarodnim partnerima”, zaključio je visoki predstavnik.

Na poziv bh. ambasadorice u Češkoj Republici, gđe Mlinarević, visoki predstavnik se također sastao sa grupom bh. dijaspore kako bi razmijenili viđenja aktualne situacije u zemlji. Također je u Pragu posjetio djecu i majke iz SOS sela iz zemalja Zapadnog Balkana koji se trenutno nalaze na ljetovanju u Češkoj Republici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije