Stvari koje nisu odložene na svoja mjesta prave kaos u kuhinji i stvaraju dojam neurednosti i prenatrpanosti. Evo kojih šest stvari nikad ne biste smjeli da držite na radnoj površini, savjetuju stručnjaci.
Koristite ladice
1. Pribor za kuhanje - Ostavljanje posuđa na pultu možda vam se čini odličnom idejom sve dok ne krenete da čistite i shvatite da je pult prekriven ljepljivim slojem prašine i masti. Zato svakako posuđe odložite na police ili u ladice koja je blizu šporeta kako biste mogli izvaditi samo ono što vam treba.
2. Noževi - Setovi noževa obično su vrlo nezgrapni i imaju velike držače. Osim toga, ovakav način držanja ih otupljuje, stoga je puno bolja ideja pronaći prostor u ladici za njih.
3. šalice- Šalice za kavu ili čaj izložene na radnoj površini samo skupljaju prašinu, pa ćete ih morati stalno ispirati. Ako nemate prostora u kuhinjskom ormaru, razmislite o tome da šalice objesite o kuke, bilo unutar ormarića ili s donje strane.
4. Daske za sječenje - Daske za sječenje uvijek odložite u ormariće ili ladicu kako bi radna ploča izgledala urednije.
Uštedite prostor
5. Posude za odlaganje - Posuđe za brašno, šećer ili sol stavite u ormar ili u ostavu, a nikako na pult. Uštedite prostor na radnoj površini kako bi funkcionirala kao prostor za pripremu hrane, a sve što nije nužno sklonite u kuhinjske ormare. Ovako ćete smanjiti i neizbježno prljanje posuđa.
6. Flaše za ulje - Da, želimo ih nadohvat ruke za kuhanje, ali izgledaju neuredno. Osim toga, što je manje ulje izloženo svjetlu, to će duže trajati.
Najbolje ne držati ništa na pultu
Na radnoj ploči u kuhinji najbolje ne držati ništa. Čak i kad su u pitanju mali uređaji koji se svakodnevno koriste, poput sokovnika, aparata za kavu, blendera, treba dobro razmisliti koliko ih često koristite i koliko su dugo tada u upotrebi. Tačno, ako ih morate stalno uzimati i vraćati, to može poprilično zakomplicirati život. Međutim, ako toster koristite samo nekoliko minuta ujutru, a on vam stoji na pultu 23 sata i preostalih pedesetak minuta, razmislite, da li zaslužuje to “počasno” mjesto.
Osim toga, na ovaj način nećete stalno imati zatrpane police i izbjeći ćete kopanje po ormarima kad vam baš nešto zatreba. Treba podsjetiti i da na radnu ploču nikad ne treba stavljati posude koje iznosimo iz rerne jer šerpe i tepsije dosežu visoke temperature, što je može oštetiti, pa uvijek koristite podmetač. Nikada nemojte stavljati vruće posude na vlažnu ili mokru radnu ploču, a iako je njena površina vrlo čvrsta i otporna, također, nemojte na njoj koristiti oštre noževe ili druge oštre predmete.