Sipana pita s jabukama - kolač savršenog okus i mirisa koji će s lakoćom svatko napraviti. Svakako isprobajte ovaj recept koji donosi Skuhaj.hr, a posebno je dobar za početnike i one koji nemaju previše vremena odvojiti za izradu deserta
Sastojci:
Za tijesto:
2 šalice (200 ml) brašna
2 čaše griza
1 šalica šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Nadjev:
1,5 kg jabuka
1 šalica šećera
cimet
1 vrećica vanilin šećera
150 g margarina
Priprema:
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a dok se grije očistite i naribajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promiješajte i ostavite da odstoji dok pripremite suhe sastojke.
Pomiješajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dobro premazati margarinom. Na dno pospite trećinu suhih sastojaka, pa preko njih žlicom rasporedite polovicu smjese od jabuka. Uhvatite smjesu jabuka zajedno sa sokom koji su pustile. Ako su jabuke suše i nema soka, slobodno u smjesu ulijte malo vode, manje od pola čaše.
Preko toga preliti trećinu suhih sastojaka, preko njih ostatak jabuka i ostatak suhih sastojaka.
Margarin narezati na tanke listiće i staviti na vrh. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 40 minuta izvaditi ga i dodirnuti rukom po vrhu – ako je još jako mekan, vratiti ga u pećnicu na još 10 minuta. Ako se stvorila hrskava korica, pita je gotova.
Ohladite, narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.