planiranje budućih mjera i strategija s ciljem poboljšanja javnog zdravstva

Skočibušić ugostio predstavnike instituta iz Njemačke i Danske

12.09.2024.
u 17:20

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić danas je u Sarajevu primio predstavnike zdravstvenih instituta iz Njemačke i Danske, s kojima je utvrdio da su njihova zajednička istraživanja ključna za razumijevanje kako je pandemija utjecala na mortalitet, te za planiranje budućih mjera i strategija s ciljem poboljšanja javnog zdravstva.

Razgovaralo se o metodologiji procjene godina izgubljenih života zbog smrti od COVID-19, kao i o metodologiji izračuna viška smrtnosti tijekom pandemije COVID-19.

Tom su prilikom sugovornici razmijenili podatke, koji su standardizirani prema svjetskoj populaciji kako bi se razumjele promjene u opterećenju koje, primjerice, uzrokuju maligne bolesti poput raka vrata maternice i dojke, s posebnim naglaskom na pandemijske godine.

Rezultati istraživanja koja smo proveli pokazuju primjetan porast izgubljenih godina života zbog navedenih malignih bolesti kod žena, osobito tijekom 2020. godine. Jedan od mogućih razloga je odgađanje traženja medicinske pomoći zbog straha od pandemije, što je dovelo do kasnije dijagnoze i liječenja, ubrzanog pogoršanja zdravstvenog stanja i povećane smrtnosti – izjavio je Skočibušić.

Na današnjem sastanku potvrdio je činjenicu da su pacijenti oboljeli od raka, koji su preminuli od COVID-19, mogli biti pogrešno evidentirani kao umrli od raka, što je dodatno, kako je rekao, utjecalo na povećanje broja smrtnih slučajeva povezanih s rakom.

Također, zajedničkim istraživanjem i suradnjom došlo se do zaključka da je prekid redovitih zdravstvenih pregleda tijekom pandemije, osobito među ženama, doveo do povećanja izgubljenih godina života u 2020. godini.

Predstavnici Instituta Robert Koch iz Njemačke, Alexander Rommel, i Statens Serum instituta iz Danske, Kristine Norgaard, izjavili su da je zajednički rad navedenih zdravstvenih instituta omogućio jasniju sliku o stvarnim razmjerima pandemije i njezinom utjecaju na stanovništvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije