Iskoristite sezonu bresaka i uživajte u njima na sva načine – samima, u salatama i voćnim salatama i naravno - u kolačima. Ovo sočno ljetno voće savršeno je za kolače svih vrsta, s kremom, bez kreme, bez biskvita ili sa svime što vam padne na pamet.
Breskve nisu samo ukusne, nego su i vrlo hranjive i zdrave, a na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo pet maštovitih recepata za brze kolače s breskvama sa zanimljivim sastojcima poput zobenih pahuljica ili chia sjemenki, a jednako ukusno zvuči i cheesecake s breskvama u čaši.
A s vama smo ipak odlučili podijeliti jednostavan recept za dobar stari klasik, kolač od jogurta, naravno s breskvama u glavnoj ulozi. Kolač s breskvama i jogurtom sladak je i sočan, ali lagan, lako se priprema, gotov je za manje od sat vremena i odlično će pristajati svakom dobu dana.
Sastojci za kolač s breskvama i jogurtom:
- 2 breskve, oguljene i narezane na kriške
- 180 g brašna (integralnog)
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli
- pola šalice jogurta
- pola šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 2 jaja
pola šalice biljnog napitka ili mlijeka
Priprema kolača s breskvama i jogurtom:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Nauljite kalup za pečenje ili ga obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli umutite jaja s kokosovim šećerom do pjenaste teksture.
- Potom dodajte jogurt, kokosovo ulje i mlijeko ili biljni napitak te pomiješajte.
- Postupno dodajte suhe sastojke mokrima i sjedinite smjesu, a prema potrebi dodajte još mlijeka ili biljnog napitka.
- Jednu narezanu breskvu dodajte u smjesu.
- Prelijte smjesu u kalup te ostatak breskvi rasporedite po vrhu kolača.
- Pecite u pećnici oko 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.