Sok od rajčice može ubiti Salmonellu Typhi i druge bakterije koje mogu naštetiti zdravlju probavnog i urinarnog trakta ljudi, prema istraživanju objavljenom ovaj tjedan u Microbiology Spectrumu, časopisu Američkog društva za mikrobiologiju. Salmonella Typhi smrtonosni je patogen specifičan za ljude koji uzrokuje trbušni tifus.
"Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je otkriti mogu li rajčica i sok od rajčice ubiti crijevne patogene, uključujući Salmonella Typhi, i ako jesu, koje kvalitete imaju zbog kojih djeluju", rekla je glavna istraživačica studije Jeongmin Song, izvanredna profesorica na Odsjeku za mikrobiologiju i imunologiju na Sveučilištu Cornell, piše miss7zdrava.24sata.hr.
Otkriće antimikrobnih peptida u rajčicama
Prvo su istraživači u laboratorijskim pokusima provjerili ubija li sok od rajčice doista salmonelu. Nakon što su to potvrdili, proučavali su genom rajčice kako bi pronašli antimikrobne peptide koje rajčica sadrži piše SciTechDaily. Antimikrobni peptidi su vrlo mali proteini koje proizvode svi višestanični organizmi radi obrane imuniteta. Istraživači su odabrali četiri moguća antimikrobna peptida i testirali koliko dobro djeluju protiv Salmonelle Typhi. To im je pomoglo pronaći dva antimikrobna peptida učinkovita u borbi protiv salmonele.
Istraživački tim proveo je više testova na varijantama salmonele koje se pojavljuju na mjestima gdje je bolest česta. Također su proveli računalnu studiju kako bi saznali više o tome kako antimikrobni peptidi ubijaju salmonelu i druge crijevne patogene. Na kraju, ispitali su koliko je sok od rajčice djelovao protiv drugih crijevnih patogena koji mogu naštetiti zdravlju probavnog i urinarnog trakta ljudi.
Najznačajnije otkriće je da je sok od rajčice učinkovit u eliminaciji Salmonelle Typhi, njenih hipervirulentnih varijanti i drugih bakterija koje mogu naštetiti zdravlju probavnog i urinarnog trakta ljudi. Konkretno, dva antimikrobna peptida mogu eliminirati ove patogene oštećenjem bakterijske membrane, zaštitnog sloja koji okružuje patogen.
"Naše istraživanje pokazuje da se rajčica i sok od rajčice mogu riješiti crijevnih bakterija poput salmonele ", rekla je Song. Istraživači su rekli kako se nadaju da će šira javnost, posebice djeca i tinejdžeri, saznati za ishod studije, htjeti jesti i piti više rajčica, kao i drugo voće i povrće jer potrošačima pružaju prirodne antibakterijske prednosti.