29. obljetnica operacije „MAESTRAL“

Sopta: Mnogi nasilnici htjedoše Jajce osvojiti i Hrvate trajno zatrijeti, no to neuspješe. Tako će biti i dovijeka

jajce obljetnica maestral
13.09.2024.
u 19:53

"Naša sloboda je prekinuti osmijeh hrvatske mladosti, molitva naših majki, ponosna, a bolna suza naših očeva, ne izigrano djetinjstvo naše djece. Stoga naša sloboda nema cijene, i mi svi koji je baštinimo moramo to sebi osvijestiti", poručio je Sopta

Na obilježavanju 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja kraljevskoga grada Jajca, odana je počast hrvatskim braniteljima. Svečanost je započela mimohodom veterana Hrvatskih snaga, nakon čega je uslijedila sveta misa za poginule branitelje u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu.

Nakon mise, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na središnjem spomen-obilježju poginulim braniteljima.

Nazočnima se obratio i zapovjednik Hrvatskih snaga generala zbora HVO-a Stanko Sopta koji je svima čestitao 13. rujan - dan oslobađanja kraljevskog grada Jajca.

"Vama roditelji, supruge i djeco naših branitelja, naših vitezova, neizmjerno zahvaljujem i također čestitam u ime svih bojovnika iz tih sudbonosnih vremena! Svjedočimo! Oni, Vitezovi nadahnuti ljubavlju naspram svog grada i kraja, naspram svog Hrvatskog naroda podnijeli su žrtvu iz koje se rodila sloboda! Sloboda nije poklon moćnika!
Naša sloboda je prekinuti osmijeh hrvatske mladosti, molitva naših majki, ponosna, a bolna suza naših očeva, ne izigrano djetinjstvo naše djece. Stoga naša sloboda nema cijene, i mi svi koji je baštinimo moramo to sebi osvijestiti. Nju samo nova mladost, novi životi, novi osmjesi, mogu oplemeniti. Oni su je jedini vrijedni", poručio je Sopta.

"Dragi prijatelji, prije dvadeset devet godina točno na današnji dan zavijorila se zastava slobode, zastava Hrvatskog naroda na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića i obznanila slobodu. Nakon što je okupator tijekom 1992. godine na čelu s JNA, gradeći Veliku Srbiju slomio herojski otpor branitelja Jajca. Zauzeli su ga 29.listopada 1992., nakon petomjesečne opsade i pogibije 108 i ranjavanja više stotina civila i hrvatskih branitelja. Za to vrijeme su protjerali preko 30 tisuća ljudi. Nakon tri duge godine progonstva, uz bezbroj  neprospavanih noći, san Jajčana o oslobođenju svoga grada napokon se pretvarao u realnost. Združene Hrvatske Snage krenule su u niz operacija oslobađanja okupiranih teritorija iz devedeset druge. Od Kupresa, pa sve do operacije Maestral u kojoj je oslobođeno Jajce, a nakon toga deblokade Bihaća i zaustavljanja pred Banja lukom", naglasio je Sopta.

Vojno redarstvena operacija nosila je kodno ime „Maestral“ trajala je od 8. do 15. rujna 1995., njom je zapovijedao general pukovnik Ante Gotovina. U njoj su sudjelovale sljedeće postrojbe:
2. gardijska brigada HVO-a,
Specijalna policija MUP-a HR HB,
Bojna HVO-a „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce,
81. gardijska bojna HV-a,
Postrojba posebne namjene HVO „Gavran 2“,
1. gardijska brigada HVO-a „Ante Bruno Bušić“,
60. desantno gardijska bojna „Ludvig Pavlović“,
22.diverzantski odred HVO-a,
Satnija taktičkih snajperista Glavnog stožera Hrvatske vojske,
4. gardijska brigada Hrvatske vojske,
7. gardijska brigada Hrvatske vojske,
3. gardijska brigada HVO-a „Jastrebovi“,
1. hrvatski gardijski zdrug HV-a,
Antiteroristička grupa 72.bojne Vojne policije HV-a

U operaciji MAESTRAL poginulo je 74, a ranjeno 226 bojovnika Hrvatskih snaga.

Na kraju recimo, od prvog pisanog spomena Jajca 22. veljače 1396. godine, koji je zabilježen i čuva se u Dubrovačkom arhivu, mnogi nasilnici htjedoše Jajce osvojiti i Hrvate trajno zatrijeti, no to do danas neuspješe. Tako će biti i dovijeka, sve dok cijenimo žrtvu i ljubimo slobodu! VJEČNO I VELIKO HVALA NAŠIM VITEZOVIMA! Živjeli!", poručio je Sopta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije