Na osnovi Stare pite s višnjama, nastala je i ova s jabukama.
Sastojci
TIJESTO:
460 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g šećera
200 g masti ili margarina
4 žumanjka
5 žlica mlijeka
NADJEV:
800 g ribanih jabuka
100 g zlatnih grožđica
ŠAUM:
4 bjelanjka
140 g šećera
120 g kokosa
JOŠ:
2 žlice krušnih mrvica
šećer u prahu
Priprema
1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto.
2. Podijeliti na 2 dijela. Jedan dio (2/3) omotati folijom i staviti u hladnjak dok se pripremi nadjev, a drugi dio (1/3) staviti u zamrzivač, piše Coolinarika.
3. Jabuke naribati i kratko prodinstati. Malo ohladiti i dodati grožđice. Ja sam koristila zlatne jer se baš slažu sa jabukama, a mogu se staviti i obične.
4. Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrstu smjesu, dodati kokos i umiješati ga ručno.
5. Tijesto iz hladnjaka razvaljati na veličinu lima (20x30 cm), prebaciti ga u lim i malo izbockati vilicom. Posuti sa 2 žlice krušnih mrvica.
6. Na tijesto istresti nadjev od jabuka i poravnati.
7. Na tijesto istresti smjesu od bjelanjaka i kokosa i pažljivo premazati preko jabuka.
8. Tijesto iz zamrzivača naribati na bjelanjke.
9. Peći na temperaturi od 175° oko 30-35 minuta, odnosno dok ne porumeni. Pećnicu treba prethodno zagrijati. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i narezati na željene oblike.