Sigurno vam se bar nekoliko puta dogodilo da ste prilikom kuhanja presolili jelo, a većinu ste onda vjerojatno i bacili. No, jeste li znali da jelo možete spasiti pomoću nekoliko trikova? Sastojke koji će neutralizirati sol dodajte pomalo te redovito kušajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali, piše My Foodbook.
Mrkva, luk ili krumpir
Ako ste presolili juhu, umak ili gulaš, u jelo dodajte jednu cijelu glavicu luka, mrkvu ili oguljeni krumpir koji će pokupiti višak soli.
Limunov sok ili ocat
Ovo također možete koristiti za presoljenu juhu, no budite oprezni. Ovaj trik djeluje samo ako ste malo presolili jelo, u suprotnom će rezultat biti preslana i prekisela juha.
Mlijeko, vrhnje ili jogurt
Presoljeno varivo ili paprikaš također možete pokušati spasiti na ovaj način. Naime, kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanost jela.
Jabuka
Ubacite oguljenu jabuku u jelo, ovo je trik naših baka. Ostavite jabuku u jelu da pokupi sol, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite. Voda Možete dodati i vodu, a ako je potrebno da poslije toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili škroba, a možete dodati i bešamel umak.
Ricotta ili mozzarella
Ako je u pitanju preslano povrće kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle kako biste ublažili višak soli.
Pjenušavo vino ili mineralna voda
Ako nemate vremena popravljati jelo, poslužite ga uz pjenušavo vino ili mineralnu vodu. Naime, mjehurići će, 'isprati' slani okus s okusnih pupoljaka i ipak omogućiti uživanje u obroku.