prava istina

Što se događa s vašim organizmom ako izbjegavate gluten, a niste intolerantni?

Shutterstock
27.09.2023.
u 17:08

Trebamo li izbjegavati gluten? Kako otkriti jeste li intolerantni na gluten? Odgovore zna Mirela Marić, mag. nutr. i direktorica Nutrilife Centra.

S obzirom na sve veću nepopularnost glutena i činjenicu da ga mnogi počinju izbjegavati "tek tako", Ordinacija.hr donosi odgovore nutricionistice što se događa s organizmom ako izbjegavamo gluten, a nismo intolerantni?

Glutenska intolerancija je široko raširena pojava, ali ipak ne zahvaća 100% populacije. Smetnje koje imamo od rafiniranih industrijskih proizvoda ne moraju nužno biti uzrokovane zbog konzumiranja pšenice i njenih prerađevina. Ipak, oni koji izbjegavaju gluten zbog placebo efekta, koji nemaju simptoma povezanih s intolerancijom na gluten, neće svom zdravlju napraviti nikakvu štetu ako ne konzumiraju glutenske namirnice, objašnjava nutricionistica Mirela Marić.

Gluten nije vitamin, objašnjava, ako ga izostavimo iz prehrane a nadomjestimo naš izbor bezglutenskim žitaricama, naše zdravlje neće imati negativnih posljedica.

Naravno, pretpostavka je napraviti test intolerancije na hranu kako bi potvrdili ili negirali postoji li intolerancija na gluten, zaključuje nutricionistica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije