Najezda otrovnih riba u Jadranskom moru

Stručnjaci tvrde da će invazivnih vrsta biti sve više

27.10.2024.
u 15:48

Biolog Aljoša Duplić iz Zavoda za zaštitu prirodne sredine u RH kaže da situacija pogoduje širenju tropskih i suptropskih vrsta

U Jadransko more prodire flora i fauna iz toplih mora, a neke vrste koje smatramo zavičajnima zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta napuštaju prebivališta i osvajaju druge prostore, upozorava biolog Aljoša Duplić iz Zavoda za zaštitu prirodne sredine, jer ekosustav zbog zagrijavanja sve više ugrožavaju opasne invazivne vrste. Kaže da trenutačna situacija posebno pogoduje širenju tropskih i suptropskih vrsta. Na Sredozemlju imamo kontinuiran ulazak vrsta iz Crvenog mora od trenutka kad je probijen Sueski kanal.

- Njih nazivamo lesepsijskim migrantima, po francuskom inženjeru Ferdinandu de Lesepsu koji je planirao i nadgledao gradnju Sueskoga kanala. Lesepsijske vrste u početku su se zadržavale oko Izraela, odnosno južnog Sredozemlja, no, kako se posljednjih desetljeća počelo zagrijavati cijelo Sredozemlje, tako su se velikom brzinom počele širiti Mediteranom, pa su neke od njih uočene i u Jadranu. Najpoznatija je takva vrsta vatrenjača ili riba lav. Danas je se može vidjeti kod Zadra, a očekuje se da će idućih godina migrirati prema sjeveru. To je predator koji prijeti domaćim vrstama - upozorava Duplić.

Također, odnedavno se u vodama pojavila riba fuga koja je toliko otrovna da je u Zemlji Izlazećeg Sunca spremaju za to posebno obučeni kuhari. S obzirom na to da sadrži toksin 100 puta jači od cijanida, nije rijetkost da u japanskim restoranima dolazi do trovanja sa smrtnim posljedicama. Osim toga, njezin je otrov otporan na termičku obradu. U Jadranu ih se ulovi tek nekoliko godišnje, ali postoji opravdan strah od njezina širenja. Očito se morski ekosustav, uslijed globalnog zagrijavanja, mijenja sve dramatičnije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije