Stručnjak otkrio: Smanjite račune uz ovih šest trikova

Foto: Ilustracija
1/2
02.10.2024.
u 12:41

Energetski stručnjaci podijelili su nekoliko jednostavnih trikova koji štede novac i smanjuju potrošnju energije, a koje svi mogu koristiti kako bi smanjili račune. Postoji mnogo oprečnih savjeta o grijanju doma, ali male promjene mogu imati veliki učinak. Fokusirajte se na grijanje samo onih soba koje koristite i držite vrata zatvorenima kako biste spriječili gubitak topline. Većina kućanstava smatra da je temperatura od 18-21°C ugodna, iako neki preferiraju toplije.

Snižavanje temperature na termostatu za samo jedan stupanj osjetno će vam smanjiti račun. Ako vam odgovara niža temperatura, vrijedi razmisliti o prilagodbi. Kako biste poboljšali učinkovitost radijatora, koristite reflektore – ili čak aluminijsku foliju ako imate ograničen budžet – kako biste reflektirali toplinu natrag u sobu. Ovi alati sprječavaju gubitak topline kroz zidove i usmjeravaju je natrag u prostoriju, piše Express. To može biti jednostavno ili složeno, ovisno o vašem budžetu.

Možete uštedjeti stotine eura godišnje s izolacijom krova i tavana, ali to zahtijeva veća početna ulaganja. Opcije s nižim troškovima uključuju izolaciju bojlera, radijatora i cijevi, te jednostavno sprječavanje propuha. Televizori, računala i igraće konzole veliki su krivci za takozvanu “vampirsku” potrošnju energije. Da biste smanjili “vampirsku” potrošnju energije, naviknite se isključivati uređaje iz struje.

Također možete provjeriti ima li vaš televizor značajke za uštedu energije, poput automatskog isključivanja ili smanjenja svjetline, kako biste smanjili račun za struju. Perilice rublja, perilice posuđa i sušilice rublja čine 14% tipičnog računa za struju. Međutim, postoje jednostavni načini kako smanjiti troškove ovih uređaja. Korištenje ekološkog programa na perilicama posuđa i rublja te pokretanje samo punih opterećenja štedi i vodu i energiju.Ovo je veći korak, ali prelazak na obnovljive izvore energije učinit će vas manje ovisnima o opskrbljivačima energije, zaštititi vas od povećanja cijena energije i smanjiti vaše račune, piše Express. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?