pod uljaricama je u Republici Srpskoj oko 6000 hektara

Suša i visoke temperature umanjile prinos uljarica u RS-u, u Semberiji i do 50%

Ilustracija
12.09.2024.
u 19:02

Pod uljaricama je u Republici Srpskoj oko 6000 hektara, a dominiraju soja, suncokret i uljana repica

Prinos uljarica na području Republike Srpske bit će umanjen zbog suše i visoke temperature zraka u proteklom razdoblju, osobito na području Semberije, gdje bi to moglo biti i 50 posto manje u odnosu na višegodišnje prinose, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Goran Bursać, piše Srna. Bursać je naveo da će umanjen, ali solidan prinos biti i na području Lijevča Polja, Prijedora i Kozarske Dubice. Prema njegovim riječima, pod uljaricama je u Republici Srpskoj oko 6000 hektara, a dominiraju soja, suncokret i uljana repica. Podsjetio je da je Vlada Republike Srpske ove godine povećala subvencije za proizvodnju uljarica na 400 KM po hektaru. Bursać je uvjeren da će brčanska kompanija Bimal biti zainteresirana za otkup uljarica iz RS-a iako joj ta količina nije dovoljna. Uputio je na to da je zbog suše loš prinos i kukuruza, ali da ima parcela koje su iznenadile dobrim prinosom imajući u vidu vremenske prilike tijekom ljeta. - U Lijevču Polju smo na nekim parcelama koje nisu navodnjavane imali prinos kukuruza oko osam tona po hektaru, što je odlično u ovakvoj godini. Kukuruz je podbacio u Semberiji, gdje ima parcela na kojima neće biti ni dvije tone po hektaru - rekao je Bursać za Srnu. Kada je riječ o pšenici, naveo je da je u Republici Srpskoj skinuto oko 200.000 tona ove žitarice, a da je prosjek bio pet tona po hektaru. Naveo je da se pšenica trenutačno prodaje po cijeni od 35 do 37 feninga po kilogramu, ali da su mnogi proizvođači žito spremili u skladišta, gdje čeka bolju cijenu. - Ono što je važno je da mlinovi primaju žito i da ima dovoljno kapaciteta za skladištenje - rekao je Bursać.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije