Zakazana sjednica, VSTV odlučuje

Sutra se bira glavni tužitelj ‘Uskoka’ FBiH, počinje raditi do kraja godine

25.09.2024.
u 21:00

Prijeporno je što nove institucije oduzimaju ustavnu nadležnost županijama, što se uskočki tužitelji i Vrhovni sud isključivo smještaju u Sarajevo, a jedan sud donosi odluke u dva stupnja te cijela borba protiv korupcije centralizira, nasuprot onome što predstavlja FBiH

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće sutra bi trebalo izabrati zamjenika glavnog federalnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH u Posebnom odjelu federalnog Tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupanijskog kriminala, njegove prve suradnike u tom federalnom “Uskoku”, kao i 10 sudaca Vrhovnog suda FBiH koji će voditi procese protiv visokoprofilne korupcije, objavljuje Večernji list BiH.

Ova nova institucija smatra se iznimno važnom zbog potrebe obračuna s korupcijom, koja je jedan od najvećih problema zemlje, a s druge strane, iznimno kontroverznom jer zadire u nadležnosti županija, štetno je unitarizirano postavljena te njezin Posebni odjel pri Vrhovnom sudu donosi odluke u prvom i drugom stupnju, što je protivno svim odredbama o potrebi osiguranja pravičnoga suđenja. Zbog čega u BiH traju i teški prijepori jer je Sud BiH u identičnoj poziciji, a Europska unija traži promjenu takve prakse.

Troje kandidata

Za glavnog tužitelja u uskočkom odjelu troje je kandidata. To su tužiteljica iz Tužiteljstva BiH Ivana Petković, tužitelj iz Distrikta Brčko Pavo Radoš te županijska tužiteljica iz Sarajeva Aida Topalović. Nedavno je i Vlada Federacije BiH dodijelila lokaciju na kojoj će se nalaziti ovaj odjel. U pitanju je bivša zgrada Privredne banke u središtu Sarajeva. Prema planu, a na čemu posebno inzistira američko Veleposlanstvo u Sarajevu, Posebni odjel Tužiteljstva Federacije BiH trebao bi početi raditi do kraja godine. Ta institucija trebala bi preuzeti rad na svim predmetima korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminala koji se trenutačno nalaze u županijskim tužiteljstvima, a koji nisu u fazi optužnice, i bit će prebačeni na razinu Federacije BiH. Ustavom Federacije BiH, kao i Kaznenim zakonom definirana su pitanja kojima se bave određene razine vlasti. Tako su ovlasti koje su dodijeljene federalnom “Uskoku” sa zakonom koji je donesen prije nepunih deset godina u konfliktu s Ustavom federalnog entiteta čak i kada je riječ o procesuiranju korupcije, ali i gospodarskog kriminala. Na taj će se način gotovo obesmisliti postojanje županijskih tužiteljstava te će nastupiti situacija u kojoj će tužiteljstva s razine županije odnosno Federacije BiH moći istraživati ista kaznena djela bez jasnog prioriteta, objavljuje Večernji list BiH.

S druge pak strane, posve je pogrešno, štetno i za Hrvate neprihvatljivo da će uskočki tužitelji, odnosno Posebni odjel isključivo biti smješteni u Sarajevu, što stvara legitiman otpor toj instituciji. Čak ni u gotovo jednonacionalnoj Hrvatskoj, od koje je “prepisan” model, a nažalost, stručnjak na uspostavi federalnog “Uskoka” bio je bivši hrvatski glavni odvjetnik Mladen Bajić, nije situacija takva da svi uskočki tužitelji sjede u Zagrebu i otamo modeliraju procese. U Hrvatskoj ti su tužitelji smješteni u regionalne centre u Splitu, Rijeci, Osijeku. Jednako tako, i posebni odjeli sudova koji rade na predmetima visoke korupcije odluke u prvom stupnju donose u četiri grada, dok pak Vrhovni sud RH donosi presude u drugom stupnju.

Ustavni prijepor

U BiH, međutim, to pitanje još uvijek nije problematizirano pred nadležnim Ustavnim sudom, čak i unatoč tome što je riječ o jasnom kršenju ustavnih nadležnosti, ali i pravičnosti suđenja, objavljuje Večernji list BiH. Sa Sudom BiH zbog kojega se nastoji uspostaviti posebni drugostupanjski odjel, a što je dio europskih reformi s donošenjem Zakona o sudovima, jednako tako problematizirat će se i pitanje dvostupanjske nadležnosti Vrhovnoga suda FBiH, ali i centralizacija uskočkog Tužiteljstva. Izlaz iz ove situacije nije prelamanje preko koljena ovoga pitanja, nego uspostava regionalnih uskočkih odjela s nekoliko uključenih županija. Ali i prvostupanjskih sudskih odjela. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije