u odnosu na prošlu godinu

Sveučilište u Mostaru: Ove godine 20 posto više upisanih studenata

Sveučilište u Mostaru
Foto: SUM
1/2
01.10.2024.
u 21:13

Na prvom roku za akademsku 2024./2025. godinu, upisana su 1353 nova studenta, što predstavlja porast od 42% u odnosu na broj upisanih studenata tijekom prvog upisnog roka prethodne akademske godine

Nova akademska godina 2024./2025. svečano je započela na Sveučilištu u Mostaru uvodnim obraćanjem i pozdravom rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića. U svom obraćanju rektor je pozdravio sve studente, profesore i uposlenike te je istakao kako Sveučilište u Mostaru bilježi brojne uspjehe s ciljem da bude visoko razvijeno sveučilište koje ponajprije studentima osigurava izvrsnost u svim segmentima.

- Danas, naše Sveučilište ponosno stoji među 2,5 posto najboljih sveučilišta na svijetu, prema prestižnoj Times Higher Education svjetskoj rejting ljestvici. Takav uspjeh ne dolazi slučajno. On je rezultat kontinuiranog rada, zalaganja i visokih standarda koje održavamo u našem obrazovnom sustavu. Naš je cilj jasan – biti moderno, razvijeno europsko i svjetsko sveučilište koje osigurava izvrsnost u svim segmentima, ističe rektor.

Prisutnima se obratio i v.d. predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Mile Musa koji je pozvao sve studente da se uključe u rad studentskih zborova na ustrojbenim jedinicama te svojim angažmanom doprinesu zajedničkim ciljevima.

- Odabrali ste put koji će vam otvoriti brojna vrata prema znanju i osobnom razvoju, a Studentski zbor će vas pratiti kroz cijelo vaše studiranje, pružajući podršku i organizirajući različite projekte i aktivnosti, govori Musa.Također, u sklopu prvoga dana nove akademske godine Uprava Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranom Tomićem posjetila je fakultete Sveučilišta u Mostaru.

Sveučilište u Mostaru bilježi porast od 20% više upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu. Na prvom roku za akademsku 2024./2025. godinu, upisana su 1353 nova studenta, što predstavlja porast od 42% u odnosu na broj upisanih studenata tijekom prvog upisnog roka prethodne akademske godine. Također, broj prijava stranih studenata viši je od 20%, pri čemu najveći dolazi iz Republike Hrvatske, ali i ostalih susjednih država Republike Srbije i Crne Gore. Ovaj pozitivan trend potvrđuje kvalitetu obrazovanja na SUM- u te podiže ljestvicu standarda u visokom obrazovanju, ne samo u regiji nego i u svijetu. Rezultat je to svih napora i aktivnosti koje Sveučilište provodi na dobrobit studenta, podizanja studentskoga standarda i osluškivanja potreba studenata te ulažući napore u programe inkluzivnosti za studente s invaliditetom.

Sveučilište u Mostaru uspješno prolazi regionalne i međunarodne akreditacije čime pruža dodatnu vrijednost akademskim programima i diplomama te održava svoj status i reputaciju kao institucija koja pruža obrazovanje visoke kvalitete. Aktivna angažiranost u brojnim rektorskim zborovima, konferencijama diljem Europe i svijeta te u istraživačkim i znanstvenim mrežama obogaćuje akademsku zajednicu SUM-a te osigurava da studenti i nastavnici budu u korak s najnovijim trendovima i istraživanjima koji doprinose razvoju kvalitete obrazovanja.

Rangiranje sveučilišta na svjetskim rang-ljestvicama kao što su WURI, Times Higher Education i QS iznimno je važno jer prodire u akademske i znanstveno-istraživačke aktivnosti, nastavnu djelatnost, digitalizaciju, sveučilišni doprinos zajednici i brojne druge aspekte rada sveučilišta.

Rezultati Sveučilišta u Mostaru na svjetskim rang ljestvicama te visoke ocjene u postupcima reakreditacija otvaraju vrata za daljnje suradnje s međunarodnim partnerima, industrijom i akademskim institucijama stvarajući svojim studentima što bolje uvjete za studiranje i napredovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije