Energetska učinkovitost

Svi koji žele mogu se uključuju u proizvodnju el. energije, donosimo detalje novog zakona u FBiH

storyeditor/2024-09-26/solarni_panel.jpg
30.09.2024.
u 16:57

Uvidom u pojedine zakone koje je donijela Federacija vidljivo je kako je napravljena osnova na temelju koje će se moći izgrađivati daljnje mogućnosti za žitelje i gospodarstvenike

Pozitivne posljedice seta energetskih zakona koji je prošle godine usvojen u Federaciji BiH tek će se osjetiti u vremenu koje dolazi, kada se očekuje sve veći broj primjera u kojima će građani, što im zakoni omogućuju, dobiti status prosumera, odnosno osoba koje, osim proizvodnje za vlastite potrebe, viškove struje mogu prodavati. Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić govorio je na otvaranju 2. Sarajevskog tjedna energetike i klime (SECW), događaju koji okuplja ključne sudionike u oblasti energetike i klime radi predstavljanja održivih politika i praksi.

- Potencijal i perspektiva razvoja energetskog sektora Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri ovise o tome koliko uspješno i planski koristimo resurse koji su nam na raspolaganju. Koristim ovu priliku za istaknuti važnost energetskog sektora kao glavnog pokretača i osnove svake moderne ekonomije - kazao je ministar Lakić te dodao da posvećenost ovoj oblasti odražava stratešku viziju i ambiciju Vlade Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije objašnjeno je kako su reforma energetskog sektora i usvajanje novih energetskih zakona rezultat intenzivnih napora usmjerenih prema integraciji u Europsku uniju i usklađivanju s njezinom pravnom stečevinom. Lakić je, uz ostalo, potvrdio i kako je u posljednja dva mjeseca s ministrom energetike RS-a Petrom Đokićem i timovima intenzivno radio na usuglašavanju Zakona o električnoj energiji BiH, a naveo je i kako u idućem razdoblju ima mnogo posla koji treba završiti, kao i obveza koje treba ispuniti prema Energetskoj zajednici i EU.

Novi set zakona omogućit će, naglasili su iz Ministarstva, aktivno uključivanje građana u proizvodnju električne energije, što im daje priliku za kontrolirati svoje troškove i doprinose energetskoj održivosti. To je od posebne važnosti za gospodarstvenike jer može značajno unaprijediti njihovu konkurentnost.

Uvidom u pojedine zakone koje je donijela Federacija, vidljivo je kako je napravljena osnova na temelju koje će se moći izgrađivati daljnje mogućnosti za žitelje i gospodarstvenike u ovom entitetu. U Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije precizirano je i uvođenje statusa prosumera, a što označava krajnjeg kupca struje koji proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora za dio svojih potreba iz vlastitog energetskog postrojenja s mogućnošću prodaje viškova struje u mrežu u obliku energetskog ili monetarnog kredita.

Prosumeri i proizvođači el. energije koji koriste obnovljive izvore, a koji nisu obvezni posjedovati dozvolu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast električne energije u Federaciji BiH, stječe status kvalificiranog proizvođača na osnovi rješenja koje izdaje nadležni operator distributivnog sustava. Krajnji kupac ima pravo priključiti elektranu koja koristi obnovljive izvore energije na unutarnje električne instalacije svog objekta za potrebe vlastite potrošnje. Instalirana snaga elektrane, u slučaju primjene shema opskrbe neto mjerenja ili neto obračuna, ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca.

Krajnji kupac stječe status prosumera priključenjem elektrane iz stavka 1 ovog članka na unutarnje električne instalacije svog objekta i reguliranjem ugovorih odnosa s nadležnim operatorom distributivnog sustava i opskrbljivačem te ima prava i obveze iz ovog zakona i zakona kojim je uređena oblast električne energije. Uvidom u Zakon o električnoj energiji vidljivo je pak kako je prepoznata uloga aktivnog kupca, što žiteljima FBiH omogućuje da individualno ili kolektivno sudjeluju u proizvodnji, skladištenju, prodaji viškova energije ili pružanju usluga upravljanja potrošnjom i energetske učinkovitosti. Tako građani mogu aktivno sudjelovati u postupku energetske tranzicije, ali i ostvariti povlastice u obliku umanjenja računa za električnu energiju te doprinijeti zaštiti okoliša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije