Dezinskecija

Tigrasti komarci na pet lokacija u RS-u

Tigrasti komarci
04.06.2016.
u 08:00

Uništavanje ličinki komarca počelo je u šest lokalnih zajednica u RS, a vremenske prilike za sada idu u prilog ovom poslu. To je posebno obradovalo stanovnike priobalnih područja kojima ovi insekti već stvaraju probleme. Direktor laktaškog “Eko-bela” Vladimir Šušnjar kaže kako će djelatnici ovog poduzeća uništavati ličinke na području Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Kozarske Dubice, Šamca i Broda te očekuju potpisivanje ugovora s još nekim lokalnim zajednicama.

- Počeli smo s tretmanima protiv ličinki kako bismo spriječili razvoj odraslih jedinki. Uništavanje ćemo obaviti u stajaćim vodama i prostorima za koje očekujemo da su stalna i povremena staništa komaraca - rekao je Šušnjar za “Glas Srpske” i dodao da se ozbiljnija najezda komaraca očekuje u idućih 15 dana. - Sredinom lipnja krećemo u zaprašivanje odraslih jedinki - kazao je on i naglasio kako im vremenske prilike trenutačno idu na ruku kada je riječ o tretmanima protiv komaraca. Kaže kako bi komarce trebalo uništavati najmanje četiri do pet puta godišnje, ali zbog nedostatka novca u lokalnim zajednicama, to se radi jednom ili dva puta. Na području Banje Luke jučer je počeo prvi tretman suzbijanja ličinki komaraca.

- Planirano je da se sustavna dezinsekcija komaraca izvrši na najugroženijim prigradskim naseljima, uz vodotoke i vodena staništa i užem gradskom području - priopćeno je iz banjolučke Gradske uprave. Veterinarski institut “Dr. Vaso Butozan” pronašao je tigraste komarce koji mogu biti prijenosnici brojnih opasnih zaraznih bolesti, među kojima i virusa Zika na pet lokacija u Republici Srpskoj, i to na području Banje Luke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda.

Ličinke i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radionice u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radionica bila je njihovo stanište i u Laktašima, i to u naselju Boškovići. Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prijelaza.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije