super lijek

Top 15 recepata od meda: Za grlo, sinuse, gripu ili gastritis

med
Anikaart
10.11.2016.
u 12:15

Med jača imunitet, liječi prehlade, idealan je za prevenciju alergija, ali i uspostavljanje probave te detoks organizma

Pčelinji proizvodi, prvenstveno med i pelud, funkcionalna su hrana, odnosno hrana s biološki aktivnim djelovanjem na organizam, koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na mnoge tjelesne funkcije.

Najvažnija namjena funkcionalne hrane je da pomaže u prevenciji bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka.

- Znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti organizma, kaže dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva i direktorica tvrtke Biorad, piše 24sata.hr. 

Dodaje kako med blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora. Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti, djelujući na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.

- Med je jedna od najrjeđih namirnica na koju se kod ljudi razvija alergijska reakcija iako je zbog prisutnosti peludi potencijalan alergen - napominje dr. sc. Hegić. Kaže kako neki liječnici čak i preporučuju med u svrhu prevencije alergija na pelud kako bi organizam stalnim izlaganjem manjim koncentracijama stvorio vlastita antitijela, no tu se prvenstveno podrazumijeva uzimanje meda iz vašeg okruženja, od lokalnih pčelara i iz godišnjeg doba u kojem se javlja alergija.

Podatak istraživanja na 8000 muškaraca, koji u knjizi “Apiterapija - liječenje pčelinjim proizvodima” navodi i slovenski liječnik prim. dr. Peter Kapš, pokazala su da oni ljudi koji svakodnevno uzimaju po 15 grama meda (jednu veliku žlicu) žive godinu dana dulje od onih koji ne jedu med. A budući da med sadrži antioksidanse koji sprečavaju tvorbu krvnih ugrušaka, u ispitivanoj je grupi bilo i manje srčanih i moždanih udara.

- Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća. Ako i nakon uzimanja meda na ovaj način imate osjećaj “težine u želucu”, popijte oko decilitar tekućine, mlijeka, vode ili soka - kaže dr. sc. Hegić.

Izrazito važni za sve pčelinje proizvode koji se svakodnevno koriste su sastav i kvaliteta te je jedno od opravdanih pitanja gdje kupiti kvalitetan domaći pčelinji proizvod. Odgovor glasi - direktno od pčelara.

Pelud ili cvjetni prah bogat je rutinom (bioflavonoid, vitamin P) koji je i snažan antioksidans, te se koristi i protiv povišenog krvnog tlaka, u sprečavanju razvoja bolesti vena, smanjuje i propusnost kapilara poboljšavajući cirkulaciju krvi te smanjuje koncentraciju lošeg LDL kolesterola. Propolis i matična mliječ moćni su dodaci prehrani.

Matična mliječ, kraljica pčelinjih proizvoda, jedina je poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga regenerirajući stanice. Propolis pak djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija, te je snažan antioksidans, što je posebno važno kad “zavlada” gripa.

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka pojačavaju upravo uporabom meda, pa se zato preporučuje zaslađivanje biljnih čajeva medom koji djeluje kao biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje biogenih fitokomponenata, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. A ako imate problema s gastritisom, slovenski apiterapeut Vlado Pušnik u knjizi “Apiterapija” navodi da je med kod kroničnoga gastritisa najbolji prijatelj želuca.

Sastav, okus i boja meda

Med se sastoji od fruktoze i glukoze, organskih kiselina, enzima i krutih čestica. Boja može varirati od gotovo bezbojne (npr. bagremov med) do tamnosmeđe. Može biti tekući, viskozni ili kristaliziran. Aroma može varirati, ali mora potjecati od izvornog bilja.

Med djeluje na cjelokupno zdravlje

Lijekovi imaju jednu ili više aktivnih sastavnica, pa zato i djeluju ciljano kod određenih bolesti. Kod pčelinjih proizvoda sastav je kompleksniji, pa zato ne možemo reći da neka vrsta meda djeluje na određeni tip bolesti (npr. med za jetru, bubrege...).

Propolis djeluje na bakterije i čuva crijevnu mikrofloru

Antibakterijsko djelovanje propolisa jače je izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok). Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje crijevnu mikrofloru.

Medu se ne smiju dodavati prehrambeni aditivi

U pravilniku o medu stoji da, kad se med stavlja na tržište kao med ili se upotrebljava u bilo kojem proizvodu namijenjenom za konzumaciju, medu se ne smije ništa dodavati, uključujući prehrambene aditive kao i bilo kakve druge dodatke. Med mora, koliko je to moguće, biti bez organskih i anorganskih tvari stranih njegovu sastavu.

Za niži kolesterol salatu začinite mednim octom

Medni ocat dobiva se posebnim postupkom fermentacije meda. Cijeli je niz blagodati uporabe mednog octa, a najvažniji je svakako regulacija kolesterola u krvi, što je posebno važno u vrijeme blagdana, kaže dr. sc. Hegić.

Apiinhalacije pravi su hit u ovo doba godine

To su inhalacije različitim kombinacijama pčelinjih proizvoda posebno pripremljenim za inhaliranje. Posebno je dobro inhaliranje propolisa u zraku, što pomaže kod blažih oblika prehlada, sinusitisa i gripe.

15 RECEPATA S MEDOM ZA RAZLIČITE METODE: 

1. Opuštanje

Za relaksaciju prije spavanja uzmite čaj od kamilice zaslađen bagremovim, amorfnim ili livadnim medom.

2. Za grlo i sinuse

Med u saću pomaže kod bolesti uha, grla ili sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvačite med u saću, a nakon toga ispljunute vosak.

3. Za jetru i žuč

Mješavinu limunova soka, meda i maslinova ulja u omjeru 1:2:3 konzumirajte po jednu žlicu prije jela. Pomaže kod bolesti jetre i žuči.

4. Za bolove u trbuhu

Kod kroničnoga gastroenterokolitisa stručnjaci smatraju da je najbolja kombinacija uporaba meda, peluda i propolisa zbog odličnog enzimskog djelovanja.

5. Za želučanu kiselinu

Kod pojačanog lučenja želučane kiseline uzima se dva sata prije jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želučane kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata prije obroka.

6. Olakšava iskašljavanje

Kod problema povezanih s kašljem i iskašljavanjem te kod ostalih problema dišnog sustava ruski autor N. P. Jojriš konstatirao je još 1966. da je odlična uporaba cvjetnog, kestenova ili livadnog meda, od 100 do 120 g dnevno, ali ne dulje od tri do pet dana.

7. Za kronični gastritis

Za kronični gastritis mogu se upotrebljavati i med od metvice ili livadni. Potrebno ga je uzimati oralno, 1-2 grama dnevno po kilogramu tjelesne težine, i to maksimalno 20-30 dana, nikako ne dulje, a ukupnu dnevnu količinu podijelite na tri uzimanja.

8. Važna je za žene u menopauzi

Matična mliječ pomaže u regeneraciji i oporavku nakon bolesti, smanjuje alergijske reakcije, djeluje na bolju apsorpciju kalcija i obnavljanje kostiju, regulira rad endokrinih žlijezda te djeluje na regulaciju krvnog tlaka. Uzimajte jedan gram na dan minimalno 30 dana.

9. Za probavu - med, suhe šljive i maslinovo ulje

Pojedini apiterapeuti za bolju probavu sugeriraju mješavinu od 100 g lanenih sjemenki, 100 g suhih šljiva, 1 dl maslinova ulja te 500 grama kristaliziranog cvjetnog meda.

10. Med s ehinaceom

Pomiješajte 20 grama meda s 0,1 posto ekstrakta ehinacee. Pomaže kod podizanja imuniteta. Brojne studije dokazale su reputaciju ehinacee kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces i povećavaju broj leukocita u krvi, pospješuje zacjeljenje tkiva. Odrasli i djeca starija od 12 godina trebali bi uzimati jednu žličicu pripravka, dva puta dnevno, najdulje 10 dana. Zatim uzmite 20 dana pauze i ponovite po potrebi.

11. Zbogom podočnjacima

Kod pojave bora i tamnih podočnjaka savjetuje se uporaba čiste svježe matične mliječi, tako da se na čistu suhu kožu nanese matična mliječ, a nakon 10-15 minuta preko toga umasira med. Ostavite na licu 20-ak minuta i isperite čajem od metvice ili zelenim čajem.

12. Cvjetni i livadni za imunitet

Za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomiješajte cvjetni ili livadni kristalizirani med sa svježe mljevenim peludom u omjeru 1:1 kg te u mješavinu dodajte 100 g sirovog (nativnog) mljevenog propolisa. Slična kombinacija koja je nešto bogatijeg mineralnog sastava dobiva se ako pomiješate med od crnogorične i bjelogorične medljike uz dodatak meda od amorfe, repice, kestena, livade suncokreta i drače.

13. Protiv upala, kašlja i gripe

Kod raznih upalnih procesa koristite đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješajte čajnu žličicu đumbira u prahu s 200 g kristaliziranog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu žlicu mješavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mješavinu dodate u mlaki čaj s limunom, učinkovito će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.

14. Med i pelud za povišen tlak

Napravite smjesu svježeg peluda i meda u omjeru 1:1. Koristite jednu žličicu pola sata prije obroka. Upotrebljavajte kontinuirano mjesec do mjesec i pol te nakon desetodnevne pauze ponovite postupak. Pripravak čuvajte u staklenoj bočici na hladnome mjestu.

15. Protiv akni medna maska

Kod dehidrirane kože lica kao i kod pojave mladenačkih akni sugeriraju se medne maske.
Na čistu i još vlažnu kožu lica nanesite jednu žlicu livadnog meda, ostavite da odstoji 20-ak minuta i isperite čajem od kamilice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije