Ako do sada niste otkrili kombinaciju kokosa i jagoda onda stvarno ne znate što propuštate. Ovaj desert miriše na proljeće i osvojit će ti srce - na prvu žličicu. Iako se čini da je priprema komplicirana, zapravo je vrlo jednostavna ako slijediš naše jednostavne upute.
Svojim svježim i maštovitim okusima ovaj kolač spaja želju za svježim desertom, pripremljenim sa sezonskim voćem, s užitkom slatkiša tek izvađenog iz pećnice, koji je spreman pružiti veliko zadovoljstvo i sladak početak dana.
Torta s jagodama i kremom od kokosa
(za 12 šnita)
Sastojci - za tijesto:
- 300 g brašna
- 50 g šećera
- 145 g nasjeckanog hladnog maslaca
Sastojci - za kremu:
- 430 ml kokosovog mlijeka
- 220 g šećera
- 50 g jestivog škroba
- 80 g nasjeckanog maslaca
- 125 ml svježeg soka od limete
- 2 žlice naribane limetine kore
- 6 žumanaca
Sastojci - za ukrašavanje:
- 500 g svježih jagoda
- 2 žlice limetine korice u trakicama
- 2 žlice soka od limete
- 50 g šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
Postupak:
1. Stavi u posudu jagode, sok i koru od limete te šećer. Pomiješajte i ostavite da se marinira.
2. Pomiješaj brašno, šećer i maslac te prstima izradi mrvice. Postupno dodaj 80 ml vode te mijesi dok tijesto ne postane kompaktno. Omotaj tijesto folijom te stavi na 30 min u hladnjak.
3. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Izvaljaj tijesto na debljinu od 5 mm te njime obloži namašćeni kalup (promjera 23 cm) i rubove. Probodi tijesto više puta vilicom, prekrij papirom za pečenje i orasima.
4. Peci 20 minuta, a potom ukloni papir i orahe te peci još 10-15 minuta. Izvadi kolač te ostavi da se ohladi.
5. Zagrij u loncu 250 ml kokosova mlijeka i šećer te miješaj dok se šećer ne rastopi. U preostalom mlijeku razmuti škrob te uz stalno miješanje ulij u vruće mlijeko. Smanji vatru, dodaj maslac te tuci dok se maslac ne rastopi te mlijeko zgusne. Dodaj sok i koru od limete te žumanjak, a potom kuhaj uz stalno miješanje 8-10 minuta na laganoj vatri. Premaži biskvit kremom te ostavi 2-3 sata u hladnjaku.
Ukrasi tortu i posluži.