Udruga poslodavaca u Federaciji BiH

Traže od Vlade FBiH da produlji uredbu o isplati neoporezive pomoći

storyeditor/2024-05-31/radnici__11_.jpg
ilustracija
28.06.2024.
u 08:25

Poslodavci su na održanom okruglom stolu kazali kako očekuju i aktivno uključivanje poslodavaca u sve procese vezane uz europske integracije

Iz Udruge poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu FBiH da donese novu uredbu o isplati pomoći, kojom se daje mogućnost poslodavcima da svojim radnicima isplate neoporezivu novčanu pomoć u iznosu od 2520 KM.

Ova uredba je na snazi do 1. srpnja, a ranije je najavljeno da će biti produljena ako se do tada ne usvoji set fiskalnih zakona, uključujući minimalnu plaću od 1000 KM. Poslodavci su na održanom okruglom stolu kazali da od nadležnih institucija očekuju ubrzanje donošenja reformskih zakona, osobito onih koji se odnose na opterećenje cijene rada, ali i aktivno uključivanje poslodavaca u sve procese vezane uz europske integracije.

Član Upravnog odbora UP FBiH, predsjednik Udruge poslodavaca Tuzlanske županije i direktor jedne od najvećih kompanija iz metalskog sektora u BiH TMD Gradačac Adem Hanić naglasio je da njegova kompanija gotovo kompletnu proizvodnju plasira na tržište EU-a.

- Nažalost, visoki fiskalni i parafiskalni nameti, stalno povećanje cijena električne energije, kašnjenje u povratu PDV-a, složene carinske i administrativne procedure, nedostatak kvalificirane radne snage smanjuju konkurentnost naših kompanija na tržištu Europske unije. Dok druge zemlje nastoje olakšati svojim kompanijama izlazak na inozemna tržišta, kod nas se u tom smjeru poduzima jako malo. Mi imamo tvrtku u jednoj članici EU-a, na istom radnom mjestu, za isti posao, istu bruto plaću, radnik u toj državi kući nosi 180 eura više od našeg radnika u BiH - istaknuo je Hanić.

Direktor UP FBiH Mario Nenadić naglasio je da se većina bh. kompanija susreće s nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu, da su procedure liberalizacije tržišta radne snage i dalje duge i komplicirane te da je donošenje novih propisa koji se izravno tiču poduzetništva i dalje jako sporo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?