neobični sportovi u BiH

Treniraju ragbi, džiju-džicu, pohađaju ples na svili, jogu, balet, a voze i karting utrke

04.02.2018.
u 14:00

U većini bh. gradova nije neuobičajeno vidjeti nogometaše, košarkaše, tenisače... kako trče bar sat vremena kako bi na terenu poboljšali svoje izvedbe. Ali vidjeti nekoga kako igra bubble football (nogomet u balonu), pleše na svili, trenira razne borilačke vještine, kao što je džiju-džicu, ide u školu jahanja, baleta..., nešto je što i nije tako često, osim u Mostaru, piše Večernji list BiH.  Ono što je prije nekoliko godina zaintrigiralo Mostarce je i ragbi nogomet, a osnovan je i klub Herceg koji se iz godine u godinu sve više razvija. Kako bismo “razbili” predrasude o ovom, kako ga mnogi nazivaju, muškom sportu, razgovarali smo s Davorom, jednim od članova kluba.

- Istina je da ljudi imaju dosta predrasuda kada je riječ o ovom sportu jer ga većina i ne poznaje. Iako je ragbi kontaktni sport, nije zajamčeno da ćete uvijek završiti susret s ozljedama. Rekao bih da ima puno više sportova koji su grublji. Kako bismo svima bolje predstavili klub i sport, nedavno smo imali edukaciju kroz koju su prošle i 2000 djece, dječaka i djevojčica, a mnogi od njih su nakon toga postali i članovi kluba - kazao je Davor, dodavši kako je osnovni plan nastaviti s razvijanjem i ulaganjem u taj sport. Jedna od vještina koja se u Mostaru može naučiti je i ples na svili. Tako 27-godišnja Martina Martić, rođena Mostarka, već nekoliko godina trenira ples na svili te podučava sve one koji žele naučiti jednu od najzahtjevnijih vrsta plesa. A kako je sve počelo, Martina je objasnila u nedavnom razgovoru za Večernjak. Naime, ona je u Mostaru upoznala djevojku koja je pohađala Koledž ujedinjenog svijeta te se rekreativno bavila tom vrstom zračne akrobacije. - Kada je ona završila sa školovanjem u Mostaru i odselila se, ja sam sama nastavila trenirati tako što sam gledala neke snimke na YouTubeu i uvježbavala ono što bih vidjela - kazala je Martina, inače jedina instruktorica te vrste plesa u BiH. Osim plesa na svili, u Mostaru je moguće naučiti sve vrste klasičnih, latinskoameričkih i svih drugih plesova koji se danas plešu na svjetskim plesnim podijima. Tako se mogu učiti salsa, argentinski i engleski tango, rumba, cha-cha-cha... Vlasnik i instruktor jedne mostarske plesne škole kazao nam je kako mu na sate plesa dolaze sve generacije. - Moja nastava je prilagođena svim generacijama, dolaze svi. To je ono što će ljudima uvijek trebati, gdje god da se nađu, na bilo kakvoj zabavi. Dok svi misle da se ples treba početi učiti u mlađim godinama, to baš i nije uvijek tako jer nemaju svi tu mogućnost. Ples se može učiti uvijek, gornje granice u plesu nema - kazao je instruktor mostarske plesne škole Step by Step.

Osim navedenih plesova, u Mostaru se nalazi i škola plesa u kojoj pri završetku školovanja dobijete i svjedodžbu za svaki razred. Naime, u Mostaru već četiri godine postoji baletni odjel iz kojeg su izašle prve balerine sa školskim svjedodžbama. Prva baletna škola iz Banje Luke sklopila je sporazum o suradnji s plesnim klubom Zrinjski, gdje djeca iz Mostara i okolice imaju mogućnost upisati baletnu školu kao izvanredni učenici te se s profesorima pripremati za polaganje ispita i po završetku školske godine dobiti svjedodžbu o završenom razredu. Učenici po završetku školovanja dobivaju svjedodžbu o završenoj osnovnoj baletnoj školi i s njom imaju pravo upisa u srednju baletnu školu, bilo kojeg smjera. - Osnovna baletna škola traje četiri godine i kao takva ima utvrđen svoj nastavni plan i program. Radi se po metodi ruske balerine i pedagoginje Vaganove, koja je opće prihvaćena u svijetu. Športski plesni klub, uz izvanredni odjel Baletne škole, ima skupine modernih plesova: moderni balet, jazz dance, show dance. Najmlađa dobna skupina je od tri godine. Gornje dobne granice nema jer za odrasle imamo rekreativne skupine plesa. A za rekreativce imamo i razne druge rekreativne programe, poput dance aerobike, pilatesa, klasične aerobike, thae boa, hard body workouta. Svi Mostarci i Mostarke koji se žele opustiti na meditacijski način, to odnedavno mogu učiniti uz jogu, i to tri puta tjedno. Za sve one kojima nije poznato, joga označava sustavan pristup duhovnim vježbama unutar indijskih i religijskih tradicija u njezinoj sferi utjecaja. Sastoji se od niza poza, meditacija, kontrole disanja, napjeva i drugih tehnika za pomoć pojedincima u izgrađivanju samoostvarenja, olakšavanja bilo kakve patnje i omogućavanju stanja oslobođenja.

I tako, dok jedni vrijeme provode uz meditaciju, ima i onih koji to više vole raditi uz adrenalinske sportove, kao što je, primjerice, karting. Svi ljubitelji adrenalina, brzine i sportskog automobilizma, na raspolaganju imaju bolide i 400 metara staze s 11 zavoja i dugačkim pravcima na kojima mogu razviti brzinu od 60 km na sat. Karting arena Speed Extreme ima odvojenu stazu za djecu, dugu 80 metara, s dva manja mini bolida i kafić s pogledom na stazu. Samo deset minuta udaljenosti od Mostara moguće je okušati se u još jednom adrenalinskom sportu - paintballu, igri koja uglavnom privlači muškarce, ali koju bolje podnose žene, a idealna je za teambuildinge.

Jahanje je sport koji svakako treba izdvojiti jer se u BiH isključivo održava samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, što je Konjičkom klubu Mostar, koji svim ljubiteljima tog sporta nudi rekreativno jahanje, turno jahanje, terapijsko jahanje, kao i jahanje za najmlađe na ponijima, pošlo za rukom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije