bit će vam lakše

Trikovi kako zaustaviti svrab nakon što vas ubode komarac

komarac ujed, češanje
Shutterstock
27.09.2024.
u 09:26

Ugriz komarca potiče naš imunološki sustav na reakciju. Naime, slina komarca u sebi sadrži tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi, a sve kako kako bi je ovaj napasnik lakše popio

Aspirin je zbog svojih protuupalnih svojstava odličan i kod smanjivanja crvenila, oteklina i boli nakon uboda komaraca i ostalih kukaca. Recept je jednostavan - navlažite jedan aspirin, stavite ga na mjesto uboda i zalijepite flasterom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i bit će vam lakše, prenosi BrightSide

Aspirin (ili andol) dobro je imati u blizini i kad hodate prirodom. Ubode li vas pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme i više ne bi trebalo biti boli i otekline kao ni svraba, ili će njihov intenzitet biti daleko manji. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. Osim andola i aspirina pomaže i soda bikarbona, prenosi 24sata.hr.

Postoji još jedan način kako ublažiti svrab nakon uboda komarca, a to je pomoću antihistaminika - lijeka koji se koristi kod alergija.

Ubod komarca potiče naš imunološki sustav na reakciju. Naime, slina komarca u sebi sadrži tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi, a sve kako kako bi je ovaj napasnik lakše napio krvi. Naše tijelo tada reagira na način da šalje antitijela u borbu protiv tih stranih enzima koji su se našli u organizmu.

To pak vodi pojačanom otpuštanju histamina u krvotok. U konačnici, nakon uboda komarca dolazi do širenja krvnih žila i kože oko mjesta uboda te crvenila i svraba. Antihistaminici blokiraju histamine da ne uzrokuju upalu, a njihovo oralno uzimanje pokazalo se djelotvornim, prenosi Business Insider.

Ipak, kao i s ostalim lijekovima, i s antihistaminicima treba biti oprezan, jer većina njih uzrokuje pospanost, zbunjenost, omamljenost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije