Humanitarni djelatnici upozoravaju na sve više gladnih

U BiH 19.000 korisnika pučkih kuhinja, broj raste

23.08.2024.
u 16:07

U svijetu je i ove godine obilježen Dan humanosti posvećen humanitarnim djelatnicima i volonterima koji svakodnevno riskiraju život pomažući osobama u raznim kriznim situacijama. Ujedinjeni su narodi uz ovaj 19. kolovoza upozorili kako je prošla, 2023. godina bila najsmrtonosnija za humanitarne djelatnike u povijesti. Ubijen je 261 humanitarni djelatnik, 78 je oteto, a 196 ranjeno, javlja BHRT.

Apel za doniranje hrane

"Imamo samo ono što damo", misao je vodilja svakoga tko se bavi humanitarnim radom. U Bosni i Hercegovini raste broj korisnika humanitarne pomoći, ali solidarnost ne izostaje unatoč nezavidnome životnom standardu većine građana. Dnevni obrok u javnim kuhinjama diljem BiH dobije 19.000 socijalno ugroženih korisnika. U Mostaru je 600 korisnika Crvenog križa.

- Povećao se broj korisnika, ne samo kuhinje već svih projekata koje provodi Crveni križ. To nije samo kod nas već kod svih organizacija s kojima imamo suradnju u BiH - kazao je za BHRT Alen Kajtaz, tajnik Crvenoga križa Mostar.

U Crvenome križu u Sarajevu pomoć dobiva oko 1000 građana. Apelira se stoga na organizacije i humane ljude da pomognu novčano ili donirajući hranu jer ima puno gladnih kojima nečije malo znači mnogo.

- Nama je ponos biti humanitarac. Crveni križ ima jako puno humanitaraca koji daju sve od sebe. Vidite da nisu zaštićeni u svijetu, a idu pomagati ljudima. Mislim da bi humanitarci trebali imati i neku zaštitu - ističe za BHRT Enaida Viso, tajnica Crvenoga križa Sarajevo.

Crveni križ u Banjoj Luci priprema 440 obroka za najugroženije, a Udruga "Mozaik prijateljstva" više od 600. Humanitarna Udruga građana "Ruka pomirenja" pomaže starim i iznemoglim osobama diljem Bosne i Hercegovine.

Više od 2000 starijih osoba dobilo je besplatno lijekove, ogrjev, štednjake i odjeću.

- Ima humanih ljudi, a oni koji su srednje siromašni više su humani, nego oni što imaju puno. Takvi misle da svi imaju kao oni. Narod loše živi, pogotovo u ruralnim mjestima. Loš je život, ljudi se pate, stare osobe nemaju ni oca ni majku, a djeca su daleko - kaže za BHRT Stojan Vuković, predsjednik Udruge "Ruka pomirenja" iz Banje Luke.

Prilika za zahvalu

Prema podacima Ujedinjenih naroda, svako šesto kućanstvo u Bosni i Hercegovini je siromašno, 15 posto ih živi u apsolutnom siromaštvu, a polovina stanovnika BiH je na rubu siromaštva.

Svjetski dan humanosti prilika je za zahvalu humanitarcima, ali i da svatko od nas, koliko može, da svoj doprinos pomažući drugima i stvarajući bolje i humanije mjesto za život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije