Livno

U HB županiji u prvih 8 mjeseci 589 prometnih nesreća, 47 više nego lani

storyeditor/2024-09-24/kkkaa.png
25.09.2024.
u 19:25

Automoto klub Livno i Automoto savez u BiH u suradnji s PP Livno već tradicionalno s početkom jeseni provode prometno-preventivnu i edukativnu akciju "Počela je školska godina - zaštitimo djecu u prometu". Organizirane su i školske prometne patrole, a jedan dan s njima proveli smo i mi. Mali policajci ozbiljno su shvatili posao i sudionicima u prometu, svaki u svojoj "smjeni", upućivali na uočene nepravilnosti i kako se trebaju ponašati.

- Neki su oprezniji, neki malo ne, ali, eto, nije bilo puno prekršaja, barem u našoj patroli - kazala nam je 11-godišnja Petra Stipić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić", a njezin kolega Petar Marinčić kazao nam je kako savjetuje vozače. Jedini prekršaj tog dana bilo je nevezanje pojasa, no, kako je riječ o preventivnoj aktivnosti, vozači su prošli samo s opomenom.

- Podržavamo akciju, koja je i opomena da vozači uspore, paze na djecu, pogotovo gdje je škola - kazao je Dominik Čeko.

- Mislim da je ovo jako dobra ideja i da vozači trebaju obratiti pozornost na školarce jer danas se svakako vozi - kazala nam je Martina Perković. Već 15. godinu livanjski AMK provodi akciju u suradnji s policijom, a evidentno je i da je polučila određene rezultate - kaže nam član AMK Livno i UO AMSuBiH Josip Perković.

- Otkako provodimo ovu akciju, nismo zabilježili ni jedan slučaj smrtno stradalog djeteta u prometu te smatramo kako su ove naše aktivnosti u suradnji s policijskim službenicima koji su u blizini škola cijeli rujan ipak tomu doprinijele - kazao je. A sličnih akcija trebalo bi biti i više jer je na prometnicama HBŽ-a u prvih 8 mjeseci ove godine evidentirano 589 prometnih nesreća, 47 više nego u istom razdoblju lani, ističe glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak.

- Ove godine imamo pet smrtno stradalih osoba u prometu, a lani smo za isto razdoblje imali četiri. Tu su i 142 ozlijeđene osobe, među kojima je u 8 mjeseci tekuće godine bilo i 13 djece, troje s težim ozljedama - kazao je. Najčešći uzroci prometnih nesreća i dalje su neprilagođena brzina i upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju te korištenje mobitela u vožnji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije