život se postupno normalizira

U Jablanici nastavljena nastava u školama, prve obitelji u kontejnerima

21.10.2024.
u 18:57

U Jablanici koja je najteže stradala u poplavama i odronima stijenja u sjevernome dijelu Hercegovine početkom listopada život se postupno normalizira pa je danas započela nastava u osnovnoj i srednjoj školi, a prve obitelji useljavaju u privremeno kontejnersko naselje. Prvoga dana na nastavu u osnovnoj školi “Suljo Čilić” i srednjoj školi Jablanici, koja je nastavljena dva tjedna nakon katastrofalnih poplava, stigao je manji broj učenika. Za sve koji iz udaljenih i još uvijek teško dostupnih sela ne mogu doći, nastava će se organizirati online, izvijestile su lokalne vlasti. U toj općini najteže su stradala naselja Donja Jablanica i selo Zlate gdje je u poplavama i odronima stijenja poginulo 19 osoba, dok je u BiH ukupno stradalo 27. Tamo je potpuno uništeno 50 domova. To će područje potkraj tjedna posjetiti i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Teško je stanje i u susjednom Konjicu gdje je uništeno 20-tak kuća. U improviziranome naselju u mjestu Buturović Polju počele su useljavati prve obitelji u kontejnere koje su donirale Republika Hrvatska i Turska. Pomoć je najavila u ponedjeljak voditeljica Misije za migracije UN-a u BiH (IOM) Laura Lungarotti koja je obišla to naselje. "Tu smo da razgovaramo o mogućnostima u samom opravku domaćinstava i našoj humanitarnoj podršci u tom smjeru", rekla je Lungarotti. Na poplavama pogođenim područjima brojni timovi nastavljaju s raščišćavanjem urušenih obiteljskih kuća infrastrukture. Županijske vlasti Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru izdvojile su 1,7 milijuna eura za pomoć Jablanici i Konjicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije