U pet godina u BiH doneseno 1436 pravomoćnih presuda za korupciju

presuda
07.07.2024.
u 11:35

Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo jedan od ključnih dokumenata u svom dosadašnjem mandatu, strategiju borbe protiv korupcije 2024. - 2028., stvorene su pretpostavke za unaprjeđenje pravnog, materijalnog i financijskog okvira za suočavanje sa svim izazovima koje sa sobom nosi jedna tako zahtjevna zadaća, a uvidom u sam dokument vidljivo je kako BiH kroz ovu odluku usvaja niz europskih rješenja koja će u velikoj mjeri popraviti stanje.

Procesuiranje
Kao što je poznato, strategija ima definirana tri strateška cilja - ojačavanje sustava prevencije i koordinacijskih mehanizama BiH, ojačavanje mehanizama otkrivanja i dokazivanja koruptivnih kaznenih djela, kao i procesuiranja počinitelja te jačanje međuinstitucionalne, regionalne i međunarodne suradnje. U pogledu operativnog rada institucija cilj broj 2 se odnosi na učinkovitu pravosudnu borbu s korupcijom, a kroz njega namjera je osigurati sve potrebne pretpostavke i uvjete za pravodobno, učinkovito i zakonsko otkrivanje i dokazivanje koruptivnih kaznenih djela i procesuiranja počinitelja. Prema podacima VSTV-a koji su izneseni u ovom dokumentu, a koji se odnose na procesuiranje kaznenih djela u vezi s korupcijom, broj pravomoćnih presuda koje su donijeli sudovi u BiH u posljednjih pet godina iznosi 1436, a od toga broja Sud BiH je donio 37, sudovi u FBiH 1058, sudovi u RS-u 286, a Distrikt Brčko 55. Pritom je objašnjeno i kako su najčešći oblici koruptivnog ponašanja davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlasti, pronevjera u službi, nesavjestan rad u službi, primanje nagrada ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem te prijevara u službi. Iako već postoje mnoge statistike o sprječavanju i borbi protiv koruptivnih kaznenih djela, slučajevi visoke korupcije na svim područjima zaslužuju posebnu pozornost jer je o učinkovitosti tijela progona i sudova na ovoj točci itekako ovisna razina povjerenja žitelja u protukorupcijske mjere države. Programi obuhvaćeni ovim ciljem odnose se, uz ostalo, na jačanje kapaciteta pravosudnih, policijskih i drugih tijela za otkrivanje, dokazivanje i procesuiranje koruptivnih kaznenih djela.

U samom dokumentu se ističe kako kompleksnost otkrivanja i dokazivanja ovih kaznenih djela i rasprostranjenost korupcije zahtijevaju od svih razina vlasti poseban angažman i unaprjeđenje u cilju dosljedne i učinkovite borbe protiv korupcije, posebno imajući u vidu da se uglavnom koruptivne aktivnosti odvijaju bez svjedoka, čime je znatno otežano prikupljanje dokaza.

Vijeće ministara stoga navodi kako je iznimno bitno da se, osim jačanja kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta policijskih i drugih tijela za borbu protiv korupcije, kontinuirano provode obuke u području otkrivanja i dokazivanja koruptivnih djela s posebnim naglaskom na primjenu posebnih istražnih radnji. Pritom je istaknuta i potreba unaprjeđenja postupanja po revizorskim izvješćima i sustav izvješćivanja za učinkovito praćenje učinka u istragama koruptivnih kaznenih djela.

U pogledu suradnje u istragama dokument Vijeća ministara, osim poziva za sveobuhvatan odgovor svih razina vlasti, preporučuje unaprjeđenje operativne suradnje svih relevantnih aktera, a to podrazumijeva i jačanje razmjena informacija i podataka, pravodobno izvješćivanje te ustroj zajedničkih istražnih timova za rad na složenijim predmetima. Kroz strateški program koji u fokusu ima financijske istrage.

Europski put
Donošenje jednog ovakvog značajnog teksta važan je korak i na europskom putu zemlje s obzirom na to da su strategija, kao i prateći akcijski plan, usklađeni s 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti. Dokument je rezultat aktivnog rada niza sastavnica društva jer su u izradi sudjelovali predstavnici svih razina vlasti u BiH, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, a time se odražava bezuvjetna opredijeljenost za borbu protiv korupcije i stvaranje sustavnih rješenja za učinkovito suzbijanje korupcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?