U RS-u ospicama zaraženo 309 osoba, najviše u Bijeljini

22.09.2024.
u 11:12

U Republici Srpskoj ospicama je zaraženo 309 lica, od kojih 228 u Bijeljini, naveli su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, piše Srna.

U Banjoj Luci je zaraženo 30 lica, u Istočnom Novom Sarajevu 15, Istočnoj Ilidži 13, Ugljeviku i Doboju po tri, Palama pet, Kotor Varošu, Modriči i Prnjavoru dva i po jedno u Laktašima, Pelagićevu, Mrkonjić Gradu, Zvorniku, Gradišci, Trebinju.

Među zaraženima je 18 beba mlađih od godinu dana, 143 lica su u dobu od jedne do četiri godine, 77 od pet do devet godina, a 32 je starije od 30 godina.

Ospice su registrirane i kod 14 djece od 10 do 14 godina, osam zaraženih je u dobu od 15 do 19 godina, a 17 zaraženih ima između 20 i 29 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija je u veljači upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od pojave ospica do kraja godine ako ne budu poduzete hitne preventivne mjere.

Ospice su visokozarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijeva najmanje 95 posto necijepljenih osoba. Virus ospica je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata nakon izlaganja necijepljenih osoba virusu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?