pravo na dječiji dodatak

U rujnu primjena izmijenjenog Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, evo što se mijenja

dijete
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
05.08.2024.
u 20:00

Od 1. rujna 2024. godine, svi korisnici koji su dobili rješenje o dječjem dodatku prije tog datuma morat će proći još jedan krug revizije, jer se zakon ne može primjenjivati retroaktivno.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, po osnovu kojeg se ostvaruje pravo na federalni dječiji dodatak usvojen je na Domu naroda, a kako je navedeno u samom zakonu koji je 1. kolovoza stupio na snagu, njegova primjena počinje mjesec dana od stupanja na snagu, odnosno 1. rujna 2024. godine - naveli su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

Zbog velikog broja upita javnosti, posebno korisnika i potencijalnih korisnika federalnog dječjeg dodatka, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podijelilo je informacije koje su značajne za sve koji prvi put apliciraju za federalni dječji dodatak ili su u procesu obnavljanja istog, prenosi Federalna.

Naime, od 1. rujna 2024. godine, svi korisnici koji su dobili rješenje o dječjem dodatku prije tog datuma morat će proći još jedan krug revizije, jer se zakon ne može primjenjivati retroaktivno. 

To znači da zakon ne vrijedi za razdoblje prije početka njegove primjene. Praktično, revizije nema za sve nove korisnike koji ostvaruju pravo na dječji dodatak od 1. rujna 2024. godine, dok će za sve stare korisnike biti potrebna još jedna revizija, nakon čega teče pravo sve do djetetove navršene 18. godine ili prestanka prava zbog poboljšanja ekonomsko - socijalnog statusa obitelji.

Djeca s malignim oboljenjima i invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege ostvarivat će pravo na federalni dječiji dodatak od dana ulaska u pravo do punoljetstva, bez obzira na socio - ekonomski status obitelji. 

Zahtjeve za ulazak u pravo ove dvije kategorije djece roditelji mogu početi podnositi već od sljedećeg tjedna u svim centrima i službama za socijalni rad, a rješenja će se izdavati sa 1. rujnom 2024. godine, shodno propisu o početku primjene ovog zakona.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije