U tijeku provedba nekoliko infrastrukturnih projekata, dio završen, a dio se radi

U Vitezu se popravljaju stare i grade nove ceste, vodovodna mreža, rasvjeta

02.09.2024.
u 20:10

U posljednja dva mjeseca, srpnju i kolovozu, u tijeku je provedba nekoliko projekata, neki su završeni, a neki će se uskoro raditi.

U Vitezu se u fazama i određenim vremenskim razmacima izvode različiti infrastrukturni radovi od općeg značaja za društvenu zajednicu, ali itekako važni za svakog pojedinca, za bolji i kvalitetniji svakodnevni život ljudi, piše Večernji list BiH.

U posljednja dva mjeseca, srpnju i kolovozu, u tijeku je provedba nekoliko projekata, neki su završeni, a neki će se uskoro raditi. Proteklih tjedana pokrenuti su opsežni radovi u MZ Rijeka na rekonstrukciji mjesne prometnice na dionici raskrižje - Šafradinove kuće. Radovi su u tijeku, dio je asfaltiran, posao je povjeren poduzeću IGM-IUT Haskić d. o. o. Vitez. Ukupna vrijednost ugovorenog posla je 326.313 KM. Ta dionica vrlo je prometna, predstavlja i alternativni put prema općini Busovača, tako da je Općina za provedbu tog projekta kroz javni poziv iz proračuna Federacije BiH osigurala 195.225 KM. No, prije nego su počeli radovi na preuređenju dijela te mjesne ceste, urađen je još jedan veoma važan posao. Sanirana je vodovodna mreža na dionici Rijeka - Vraniska (Spilje) u dužini od 1500 metara. Posao je izveo JKP Vitkom d. o. o. Vitez, a vrijednost radova iznosila je 46.216 KM. Time će se osigurati kvalitetnija opskrba vodom s manje gubitaka, a dugoročno će se sačuvati nova cesta od mogućih oštećenja.

Potpisani ugovori

Nakon što je proveden postupak javne nabave, općinski načelnik Boris Marjanović potpisao je ugovore s odabranim izvođačima radova za poslove asfaltiranja četiriju lokalnih cesta, za koje je ranije osigurano sufinanciranje građana. Riječ je o sljedećim dionicama: u naselju Preočica dionica Bare - Šipa, u naselju Grgino Polje dionica Lijeva strana, Štrbac i ostali, u naselju Mali Mošunj dionica Jakića kuće i dionica u naselju Jardol. Dionica Bare - Šipa u naselju Preočica je završena, radove je izvelo poduzeće Komgrad-Ze d. o. o. Zenica. Vrijednost im je bila 90.881 KM, a od toga su mještani prikupili 25.640 KM. Radove na preostale tri dionice izvest će tvrtka IGM-IUT Haskić d. o. o. Vitez. Dionica u Grginu Polju ugovorena je za iznos od 9356 KM, u Malom Mošunju za 15.369 KM, a Jardolu za 16.572 KM. U Starom Vitezu uređuje se stadion Pišče, namijenjen za mali nogomet i druge sportove te aktivnosti. Izgrađena je tribina, radove u vrijednosti od 46.213 KM s PDV-om izvela je tvrtka GPPD Vlašić-gradnja d. o. o. Travnik. Za taj posao Općina Vitez osigurala je 33.500 KM iz proračuna SBŽ-a prijavljujući se na javni poziv. U MZ Jardol, u naselju Grbavica, izgrađeno je dječje igralište. To je dio projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", 2. faza (2020. - 2024.), koji financiraju vlade Švicarske i Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i sufinancira Općina Vitez. Ukupna vrijednost radova iznosi 50.932 KM.

Prijavljivanje i projekti

Općina Vitez uspješno se prijavila na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te su joj odobrena četiri projekta u ukupnom iznosu od 280.000 KM. Pomoćnik općinskog načelnika za poduzetništvo i lokalni razvitak Muhamed Rebihić potpisao je ugovore s tim Ministarstvom za sljedeće projekte: "Nastavak izgradnje lokalne ceste u naselju Stari Vitez, Ulica 325. BR brigade" u vrijednosti od 100.000 KM, "Asfaltiranje cesta u MZ Počulica" u vrijednosti 80.000 KM, "Izgradnja sekundarne vodovodne mreže u MZ Dubravica" u vrijednosti 70.000 KM, "Asfaltiranje betonskog puta na dionici Krtina – Šantići" u vrijednosti 30.000 KM. Radi se i na poboljšanju te unaprjeđenju mreže javne rasvjete. Proveden je predviđeni postupak, zaključeni ugovori i u proteklih mjesec dana pripremljeno osam dionica za rekonstrukciju, nastavak radova ili širenje mreže javne rasvjete.

Od toga je šest dionica urađeno i stavljeno u punu funkciju. Pritom se obratila pozornost da ugrađena tehnologija bude LED, čime se dobiva na manjim troškovima održavanja i dugoročnoj stabilnosti rasvjete. Riječ je o sljedećim mjestima: Veliki Mošunj - vrijednost 6020 KM, Jardol - 2798 KM, Zaselje - 13.558 KM, Rijeka - 2804 KM, Donja Večeriska - 2904, Divjak (prema Večeriskoj) - 17.505 KM, Kruščica, prema crkvi Svetog Mateja - 4494 KM, Vitez centar (Podgradina) - 4346 KM. Završeni su radovi na šest lokacija, ostalo je još raditi na dva mjesta: Vitez centar (Podgradina) i Divjak (prema Večeriskoj) i to će se obaviti u idućih nekoliko dana. Kad je riječ o radovima na lokaciji Divjak, riječ je o postavljanju 13 novih stupova uz glavnu prometnicu kroz naselje koje vodi prema Večeriskoj, a koja do sada nije bila osvijetljena, iako je prilično frekventna. Time će se doprinijeti sigurnosti sudionika u prometu te svih mještana. Do konca godine Općina Vitez planira provesti ugovaranje dodatnih dionica predviđenih za rekonstrukciju javne rasvjete, među kojima se nalaze dionice u Tolovićima, Sivrinu Selu i Ulici Matije Gupca, objavljeno je na službenoj mrežnoj stranici Općine Vitez.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije