Zbog utjecaja američkih sankcija i pojedini mediji prestali s radom

Ugašena UNA TV - medijski djelatnici kolateralna šteta Dodikova rata s Amerikom

02.08.2024.
u 20:59

"Nakon tri godine objektivnog i profesionalnog izvještavanja te postavljanja standarda u emitiranju modernog i zabavnog programa, zbog nametnutih sankcija američke administracije UNA televizija prinuđena je prestati s radom. Zahvaljujemo svim zaposlenima na posvećenom radu i trudu, a gledateljima na povjerenju i podršci koju su nam pružili od samog početka." Tom porukom na ekranu kanala preko kojeg su do sada emitirali svoj program iz UNA TV objavili su svoje gašenje, piše Večernji list BiH.

Završili na "crnoj listi"

Više nije u funkciji ni službena mrežna stranica tog medija, tako da je jasno kako UNA televizija definitivno prestaje djelovati na medijskoj sceni Bosne i Hercegovine i okružja. Razlog je očit. Nametnute američke sankcije onemogućile su poslovanje same tvrtke, a iako to nije službeno navedeno, i mnogi oglašivači su se povukli nakon što je ova TV kuća došla na "crnu listu" SAD-a zbog povezanosti s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, odnosno članovima njegove obitelji. Signal UNA televizije službeno je pušten 21. prosinca 2021. godine, a medij je imao ambiciju postati vodeća regionalna televizija, koja je već na startu privukla veliki broj poznatih novinara iz drugih medija iz BiH, Republike Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Od početka im se spočitavala veza s Dodikovim sinom Igorom, čija je tvrtka bila suvlasnik UNA-e. To je bio razlog što su se neki od najavljenih voditelja i novinara odmah predomislili i odustali od angažmana u ovoj medijskoj kući. S vremenom je etiketa "Dodikove televizije" postala neizostavna uz spominjanje UNA televizije iako je malo tko iznosio konkretne zamjerke na uređivačku politiku. Situacija je kulminirala uvrštavanjem na američku "crnu listu". Sam Milorad Dodik oglasio se tvrdnjom da je UNA TV imala ambiciju promovirati "normalnost u BiH", a da su Amerikanci to zabranili i pokazali da je BiH nenormalna država, što je, kaže on, točno. Glavna i odgovorna urednica UNA televizije Dubravka Gajić izjavila je kako je ugašena jedna od najslobodnijih medijskih kuća, što je vjerojatno, dodala je, i bio cilj onih koji su pisali ovakav scenarij. Glavna i odgovorna urednica UNA TV Dubravka Gajić također je u izjavi za medije navela da više od 80 medijskih profesionalaca ostaje bez posla, ne zbog izvještavanja i programskih propusta, već zbog odluke Američkog ureda za kontrolu imovine stranaca koji je uvedenim sankcijama oštetio medijsku kuću kojoj su blokirani računi te je morala krenuti putem likvidacije.

Ističe da je UNA TV bila mlada televizija koja je postojala tek dvije i pol godine. - Ne možete govoriti o televiziji koja ima dugi staž, tek dvije i pol godine, tek smo trebali pokazati svoj puni potencijal - rekla je ona. Kako kaže, krivo joj je što je put UNA TV zaustavljen iako ništa nije bilo do njih. - Nije bilo povoda u nama da se taj put prekine - kazala je ona, dodavši kako sva gorčina cijele ove situacije jest u tome što se UNA trudila i jest bila profesionalna i objektivna televizija. Zbog etiketa koje su UNA televiziji lijepljene na početku njezina postojanja, kaže Gajić, teško su dolazili do sugovornika.

- Toliko truda smo uložili da razbijemo te predrasude, a nismo se žalili u medijima - ističe ona. Kako kaže, UNA TV je sankcionirana na najgrublji način. Smatra kako je nezamislivo da bilo koji veleposlanik, bilo koje države, ode u Ameriku i uvede neke sankcije i kaže da netko više neće raditi.

Kolateralna šteta

Kolateralna šteta u cijeloj priči svakako su zaposlenici sada već bivše UNA televizije koji su ostali bez posla i prihoda. Čini se kako će institucije i tvrtke bliske vlastima u Republici Srpskoj nastojati zbrinuti većinu njih. Prvi su se na takav korak odlučili iz OIimpijskog centra Jahorina objavljujući kako će dosadašnja novinarka UNA televizije Bojana Malović, koja je u devetom mjesecu trudnoće, ubuduće raditi u Službi za odnose s javnošću Olimpijskog centra Jahorina. Objavljujući to predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek izravno je prozvao američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja kao krivca za sudbinu zaposlenika UNA televizije. Kazao je kako oni kao javno poduzeće moraju stati iza svih ljudi koji su sankcionirani. No, pitanje je što će biti i s drugim medijima koje Amerikanci povezuju s Dodikom, a prije svih Alternativnom televizijom (ATV) koja je također pod sankcijama Amerike. Na slučaj gašenja UNA televizije vrlo mlako ili nikako reagirala je i medijska zajednica u BiH, što opet govori i o podjelama u tom segmentu društva u Bosni i Hercegovini. Američko Veleposlanstvo u BiH u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno proziva vlasti Republike Srpske zbog aktivnosti koje su dovele do američkih sankcija i navodnih koruptivnih aktivnosti. Posljednje zbog čega su se vlasti Republike Srpske našle na meti je namjera da Investicijsko-razvojnu banku pretvore u komercijalnu banku. U svojoj poruci upućenoj vlastima Republike Srpske postavili su i pitanje "Zašto izbjegavanjem sankcija riskirati budućnost stanovnika Republike Srpske u korist tako malog broja". Dodali su i pitanje koje redovito dodaju "Gdje je novac?".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?